Українські полярники показали фото рідкісного явища в Антарктиді
Українські полярники показали фото рідкісного явища в Антарктиді

Українські полярники показали фото рідкісного явища в Антарктиді

Українські науковці на станції «Академік Вернадський» зафіксували рідкісне природне явище для цієї місевості – ясне нічне небо в Антарктиці, що дозволило побачити великий Місяць у всій його красі. Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр на своїй сторінці у Facebook.

Такі явища тут трапляються вкрай рідко, оскільки погода в регіоні переважно хмарна, з частими опадами та сильними вітрами.

«Найкрасивіші ночі тут, коли небо над «Вернадським» не затягнуте хмарами Це буває досить рідко, але в такі моменти наші полярники можуть спостерігати величезний яскравий Місяць», – повідомили в арктичному центрі.

5 фото
Фото Місяця над Антарктидою
Фото: Українська арктична станція «Академік Вернадський»

На станції проводяться багаторічні дослідження в п'яти ключових напрямах, включаючи гідрометеорологічні спостереження, що допомагають краще зрозуміти кліматичні процеси на нашій планеті. Науковці зазначають, що подібні ясні ночі є рідкістю, особливо в умовах глобального потепління, яке суттєво впливає на клімат Антарктиди. Це відображається і в дослідженнях станції, які фіксують аномальні температурні зміни​.

Полярники регулярно спостерігають за космічними та геофізичними явищами, використовуючи сучасне обладнання для моніторингу іоносфери і магнітного поля Землі. Це дозволяє не лише фіксувати подібні рідкісні події, як ніч з повним Місяцем, але й проводити важливі дослідження, що сприяють глибшому розумінню природних процесів.

До слова, вчені заявили, що площа морського льоду в Антарктиді скорочується дуже швидко. Через це відбуваються глобальні зміни погоди та клімату, повідомляють в Національному антарктичному науковому центрі.

Раніше українські полярники зафіксували рекордну швидкість вітру поблизу арктичної станції «Академік Вернадський», яка належить Україні. 

Источник материала
loader
loader