Туреччина вводить жорсткі штрафи за оплату оренди готівкою
Туреччина вводить жорсткі штрафи за оплату оренди готівкою

Туреччина вводить жорсткі штрафи за оплату оренди готівкою

Туреччина розглядає новий регламент, який суттєво вплине на ринок оренди нерухомості. Податкове управління країни підготувало проект постанови, який посилює правила оплати оренди житла та вводить штрафи за готівкові розрахунки. Зокрема, нові вимоги стосуються короткострокової оренди, зокрема на добу або тиждень.

Згідно з новими правилами, оплата орендних платежів готівкою призведе до штрафу у розмірі 10% від суми. Штрафи накладатимуться як на власників житла, так і на орендарів. Встановлений мінімальний штраф складає 5 тисяч турецьких лір (близько $147). Однак, якщо сума оренди вища, то штрафи збільшуватимуться пропорційно. Наприклад, за двомісячну оплату у розмірі 25 тисяч турецьких лір ($735), штраф складе 10 тисяч лір ($294) для кожної зі сторін.

Ця постанова була підготовлена на виконання закону від 2 серпня 2024 року, який передбачає обов’язкову документальну фіксацію орендних платежів через банки або Турецьке поштово-телеграфне агентство (PTT). Правила поширюються на всі типи оренди, включно з короткостроковими угодами, такими як оренда на одну ніч.

Штрафи будуть щорічно коригуватися залежно від курсу переоцінки, а максимальний розмір штрафів за рік обмежений 20 мільйонами турецьких лір ($588 065). Проте, уникнути покарання можна буде, якщо впродовж п’яти робочих днів після порушення повідомити про це відповідні органи.

Раніше подібні правила вже діяли на ринку комерційної нерухомості, де за готівкові розрахунки накладали штраф у розмірі 5% від суми оренди, а мінімальна санкція становила 3 тисячі лір ($88). Тепер же ці вимоги стосуватимуться й житлової нерухомості.

Експерти ринку зазначають, що ці зміни є серйозним кроком до прозорості. Обов’язкові банківські платежі допоможуть краще контролювати ринок оренди, знизити кількість незареєстрованих контрактів і забезпечити точний облік транзакцій.

Ці нововведення, на думку фахівців, сприятимуть стабілізації ринку нерухомості та підвищенню його прозорості, що допоможе як орендарям, так і власникам дотримуватися законодавства Туреччини.

Теги по теме
Турция
Источник материала
loader