Генсек НАТО оцінив ситуацію на фронті в Україні
Генсек НАТО оцінив ситуацію на фронті в Україні

Генсек НАТО оцінив ситуацію на фронті в Україні

Марк Рютте “абсолютно вражений” тим, як українці ведуть війну самооборони проти російської армії.

Зараз в Україні складна ситуація на полі бою. Росіяни досягають відносно невеликих успіхів, які коштують їм приблизно 1 тис. убитими і пораненими щодня. Про це сказав новий генеральний секретар НАТО Марк Рютте, який обійняв посаду у вівторок, 1 жовтня.

“Коли ви запитуєте мене, яка нині ситуація на полі бою, ясно, що вона нелегка. Це складно. З одного боку, армія України, як ви знаєте, утримує частину Курської області в Росії. Але ми також бачили, як російські війська домоглися деяких обмежених успіхів на полі бою цьогоріч. Але цей прогрес, не забувайте, був дорогим. За останніми оцінками, які я отримую, російські війська втрачають майже 1 тис. убитих або поранених за день. І це понад те, що вже вбитих або поранених 500 тис.”, – сказав він.

Рютте підкреслив, що Україна веде війну самооборони і він “абсолютно вражений” тим, як українці це роблять.

Він нагадав, що у жовтні союзники зберуться на зустріч у форматі Рамштайн, щоб розглянути найнагальніші потреби України на полі бою і скоординувати подальшу підтримку.

Рютте переконаний, що буде продовжено підтримку України і з боку Європи, і з боку США.

Також він висловився за надання права Україні завдавати ударів углиб РФ по законних цілях, але питання зняття обмежень може вирішити лише країна, яка цю зброю постачає.

Відповідаючи на уточнювальне запитання, чи підтримує він прохання України, Рютте сказав: “Я можу зрозуміти прохання України. Але, зрештою, це справа кожного союзника, щоб вирішити, що вони хочуть зробити”.

Нагадаємо, сьогодні Марк Рютте офіційно став новим генсеком НАТО. Церемонія передачі йому повноважень від Єнса Столтенберга відбулася у штаб-квартирі Альянсу в Брюсселі.

Він відзначив, що Україна буде серед головних пріоритетів НАТО, а також, що її законне місце – в Альянсі.



Теги по теме
Украина
Источник материала
loader
loader