Поруч з вами маніпулятор: 6 яскравих ознак, які вказують на це
Поруч з вами маніпулятор: 6 яскравих ознак, які вказують на це

Поруч з вами маніпулятор: 6 яскравих ознак, які вказують на це

Майстерні маніпулятори часто використовують кілька тактик і прийомів, застосовуючи оманливу поведінку, емоційні маніпуляції та любовні бомбардування. Усе задля досягнення бажаного, завдаючи шкоди вашій впевненості, самооцінці та емоційному здоров'ю, пише Times Of India.

Якщо ви хочете дізнатися більше про маніпуляції та ознаки справжнього маніпулятора, заглиблюйтесь і читайте далі. До вашої уваги список з 6 найбільш важливих ознак досвідченого маніпулятора та способів захиститися від таких ситуацій.

1. Газлайтинг

Газлайтинг – один з найпоширеніших прийомів, який використовують маніпулятори. Він означає, що людина змушує вас сумніватися у власних почуттях і спогадах, перекручуючи реальність до тих пір, поки ви не почнете сумніватися у своїх судженнях. Газлайтинг може бути дуже шкідливою і руйнівною технікою, яка може поступово підірвати вашу впевненість і самооцінку, роблячи вас надмірно залежними від них.

2. Пасивна агресія

Замість того, щоб бути відвертими та чесними у розмові, маніпулятори часто обирають шлях вираження свого гніву за допомогою негативних засобів та поведінки, зокрема, пропонуючи мовчазне лікування, а також використовуючи уїдливі та саркастичні коментарі. Це створює значний стрес, змушуючи вас почуватися неспокійно, розчаровано, невпевнено в собі та ставлячи під сумнів власну самооцінку.

Хлопець та дівчина після сварки
Маніпуляторам властива пасивна агресія / Фото Drazen Zigic

3. Емоційний шантаж

Маніпулятори можуть використовувати почуття провини та емоції, щоб контролювати вас, наприклад, звинувачувати вас у своєму нещасті, змушувати вас відчувати себе зобов'язаними задовольняти їхні потреби та нагадувати вам про жертви, на які вони пішли через вас. У таких ситуаціях надзвичайно важливо пам'ятати, що здорові стосунки не змушують вас відчувати себе зобов'язаними чи звинуваченими. Емоційний шантаж є однією з найбільш інтенсивних форм маніпуляції, і якщо ви бачите будь-які його ознаки, важливо негайно вийти з цієї ситуації.

4. Бомбардування любов'ю

Ще одним саботажним фактором, на який варто звернути увагу і про який варто знати, є любовне бомбардування. Любовне бомбардування – це значною мірою маніпулятивна техніка, за допомогою якої спочатку вам можуть запропонувати величезну кількість уваги та прихильності, зрештою, створюючи сильну ілюзію інтенсивного зв'язку. Щойно ви починаєте прив'язуватися, вони відступають і залишають вас покинутими, змушуючи вас відчайдушно потребувати їхнього схвалення і серйозно підриваючи вашу впевненість у собі.

5. Напівправда і брехня

Маніпулятори часто говорять вам напівправду, опускаючи важливі деталі, щоб мати гарний вигляд, формуючи розповідь так, як їм зручно. У ситуації, коли їх спіймають на брехні, вони можуть спочатку намагатися заперечувати її, змушуючи вас сумніватися або ставити під сумнів, а якщо це не спрацьовує, вони намагаються звинуватити вас у ситуації, що склалася.

Хлопець і дівчина обговорюють витрати
Маніпулятори вдаються до напівправди та брехні / Фото yanalya

6. Гра у звинувачення

Коли людина постійно і переконливо перекладає всю провину на вас, замість того, щоб бути відповідальною у стосунках – стережіться! Це ознака емоційної маніпуляції. Це дає їй владу над вами у стосунках. Крім того, вона продовжує погано поводитися з вами, але продовжує звинувачувати вас у своїй поганій поведінці.

Зверніть увагу на ці ознаки. Якщо вони присутні у ваших стосунках, то потрібно про це серйозно поговорити, адже є ймовірність, що ви потрапили у пастку маніпулятора.

Источник материала
loader
loader