В Україні підписали перший договір на розмінування агроземель за держпрограмою
В Україні підписали перший договір на розмінування агроземель за держпрограмою

В Україні підписали перший договір на розмінування агроземель за держпрограмою

Центр гуманітарного розмінування підписав перший договір з переможцем аукціону на надання послуг з розмінування 86 га сільськогосподарських земель у Миколаївській області в межах державної програми компенсації.

Як передає Укрінформ, про це повідомило Міністерство економіки України за результатами четвертого засідання Секторальної робочої групи з протимінної діяльності.

Зазначається, що переможцем аукціону став оператор протимінної діяльності «Українські сервіси розмінування», який розміновуватиме ділянку площею 86 га в Шевченківській громаді Миколаївської області. За розмінування ділянки оператор отримає 4,85 млн грн.

Територія Шевченкового, що раніше перебувала в зоні активних бойових дій, забруднена різними типами вибухонебезпечних предметів, включаючи касетні боєприпаси та міни. Розмінування ускладнюється через зарослу місцевість.

"Вперше в українській історії ми маємо підписану угоду з розмінування ділянки сільськогосподарського призначення, як результат відкритих торгів у системі Prozorro. Завдяки конкуренції початкова ціна знизилась на понад один мільйон гривень. Так держава отримає економію коштів, а фермер — повну компенсацію вартості розмінування від держави", - зазначила перша віцепрем'єр-міністерка — міністерка економіки України Юлія Свириденко.

За її словами, в системі Prozorro відбулося вже 11 подібних аукціонів. На торгах змагалися від 2 до 6 учасників. Падіння ціни під час торгів становило понад 18%, що зекономить для державного бюджету понад 44 млн грн.

Загалом в системі Prozorro Центр гуманітарного розмінування оголосив 20 аукціонів із закупівлі послуг з розмінування земельних ділянок сільськогосподарського призначення загальною площею 6 690 га.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів збільшив розмір компенсації для агровиробників за гуманітарне розмінування сільськогосподарських земель з 80% до 100%.

Теги по теме
Минэкономики
Источник материала
loader
loader