Керівник агентурної групи ФСБ на Запоріжжі дістав довічне ув’язнення
Керівник агентурної групи ФСБ на Запоріжжі дістав довічне ув’язнення

Керівник агентурної групи ФСБ на Запоріжжі дістав довічне ув’язнення

Завдяки доказовій базі Служби безпеки України довічний термін ув’язнення отримав резидент (керівник) агентурної групи російської ФСБ РФ, яка діяла у Запорізькій області.

Як передає Укрінформ із посиланням на пресцентр СБУ, його спільнику суд призначив 15 років позбавлення волі.

Зазначається, що навесні 2023 року фігуранти готували серію терактів проти командування Збройних сил України та спецпризначенців СБУ, які виконують бойові завдання на південному фронті.

Для цього агенти відстежували на території регіону місця тимчасового базування і маршрути переміщення українських захисників. Отримані відомості вони месенджером передавали ФСБ у вигляді позначок військових об’єктів на гугл-картах з детальним описом та фотографіями. За цими координатами росіяни планували здійснити прицільні удари з використанням ракетного озброєння.

Керівник агентурної групи ФСБ на Запоріжжі дістав довічне ув’язнення - Фото 1

Також ФСБ готувала план фізичної ліквідації українських військовослужбовців через приведення в дію вибухових пристроїв, які мали встановити в районах зосередження Сил оборони.

Для підготовки терактів агенти отримали від російських кураторів гроші, які заходили на банківські реквізити резидента групи.

«Контррозвідники СБУ завчасно викрили агентів, поетапно задокументували їхні злочини і затримали під час спецоперації у Запоріжжі на початку травня 2023 року», - йдеться в повідомленні.

Резидентом групи виявився 52-річний місцевий житель. У поле зору росіян він потрапив через прокремлівські погляди, які демонстративно висловлював серед навколишніх. Наприкінці грудня 2022 року його дистанційно завербував кадровий співробітник ФСБ.

Для виконання вказівок російського куратора фігурант залучив водія керівника однієї з райадміністрацій Запоріжжя. А згодом - ще п’ятьох жителів регіону.

Під час обшуків у зловмисників вилучили автоматичну зброю з боєприпасами, бойові гранати, а також мобільні телефони із доказами злочинів.

За матеріалами СБУ суд визнав резидента групи і водія посадовця винними за ч. 2 ст. 28 і ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу (Державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб).

Щодо інших учасників ворожого осередку тривають розслідування.

Як повідомляв Укрінформ, Служба безпеки України затримала у Черкасах агента ФСБ, який розвідував пункти постійної дислокації та бойові позиції підрозділів протиповітряної оборони Збройних сил України.

Теги по теме
СБУ Суд Запорожье
Источник материала
loader
loader