Естонія хоче замовляти зброю для України у власного ОПК
Естонія хоче замовляти зброю для України у власного ОПК

Естонія хоче замовляти зброю для України у власного ОПК

Естонія має намір реструктурувати допомогу, яку вона надає Україні, щоб у ній переважала продукція естонських підприємств.

Як передає Укрінформ, про це міністр оборони Естонії Ханно Певкур заявив сказав в інтерв’ю ERR.

Цьогоріч Естонія надала Україні військової допомоги на близько 100 млн євро, що становить 0,25% ВВП країни. У наступні роки буде застосована аналогічна політика, однак структура допомоги буде змінена.

«Ми стаємо на зовсім новий курс. Ми сказали Україні, що будемо давати те, що ми (самі – ред.) виробляємо, і будемо явно направляти ці гроші в естонську економіку, в естонську оборонну промисловість», – зазначив Певкур, додавши, що наразі тривають перемовини з українською стороною.

За його оцінкою, естонська оборонна промисловість здатна виробляти продукції більш ніж на 100 млн євро на рік. Наразі відбувається уточнення потреб України, щоб адаптувати під них продукцію.

«Чи хочуть вони насамперед розмінування, суднобудування, безпілотників, пристроїв спостереження. Ми передали Україні (інформацію – ред.) про наші можливості, і тепер намагаємося знайти розумний компроміс, в якому враховуються їхні пріоритети і наші виробничі можливості», – розповів міністр.

Певкур також зауважив, що у разі потреби якихось специфічних виробів виробництво Естоніїмає «швидко підтягуватись».

Після отримання переліку пріоритетів України можна буде організувати державні тендери. За словами Певкура, у тендерах могли би брати участь усі естонські підприємства, які виробляють необхідну продукцію.

Очільник оборонного відомства зазначив, що вся естонська продукція військового призначення, яку досі постачали в Україну, отримувала лише позитивні відгуки і була затребуваною. Зокрема, він згадав засоби аналізу бойової обстановки, безпілотники виробництва Threod, військові катери та протидронові рушниці виробництва Rantelon.

Як повідомляв Укрінформ, 11 червня Естонія оголосила про новий пакет військової допомоги для України, до якого увійшли зенітно-ракетні комплекси малого радіуса дії Mistral та боєприпаси до них.

Фото: Посольство Естонії в Україні

Теги по теме
Украина помощь Эстония
Источник материала
loader
loader