До кінця року в Україні виготовлять 1,5 мільйона дронів - Шмигаль
До кінця року в Україні виготовлять 1,5 мільйона дронів - Шмигаль

До кінця року в Україні виготовлять 1,5 мільйона дронів - Шмигаль

До кінця цього року в Україні планують виготовити 1,5 млн дронів, уряд також запустив експериментальний проєкт щодо сертифікації шкіл операторів БПЛА.

Як передає Укрінформ, про це повідомив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду, відео із якого він опублікував у Телеграмі.

"Ще один напрямок підтримки нашого війська — це збільшення кількості зброї та техніки, яку мають захисники України. Щодня працюємо з партнерами над збільшенням постачання зброї та працюємо над розвитком власного ОПК. У 2023 році виробництво зброї зросло втричі: кожен другий боєприпас у зоні бойових дій - український. До кінця року виготовимо 1,5 млн дронів. Не лише випускаємо безпілотники, а й готуємо кадри для управління ними", - сказав він.

Шмигаль також зазначив, що відсьогодні уряд надає старт експериментальному проєкту щодо сертифікації шкіл операторів БПЛА.

"Встановлюємо чіткі вимоги для цих шкіл та уніфікуємо навчальний процес. Навченим операторам дронів буде простіше отримати відповідну військово-облікову спеціальність", - пояснив він.

Глава уряду нагадав, що сфера безпеки та оборони була пріоритетом в державному бюджеті 2024 року. За його словами, за вісім місяців понад 57% видатків загального фонду пішли на оборонні потреби.

Шмигаль зазначив, що наступного року уряд передбачив на цю галузь 2,2 трлн грн, що складає 26% ВВП.

Кабінет Міністрів затвердив порядок реалізації експериментального проєкту зі створення сертифікованих шкіл операторів БпЛА та безпілотних авіаційних комплексів.

«З початку повномасштабного вторгнення в Україні зʼявилися десятки приватних навчальних центрів пілотів БпЛА, але єдина система регулювання їхньої діяльності відсутня. Уряд ухвалив постанову, яка дасть старт сертифікації приватних шкіл БпЛА», - йдеться в повідомленні віцепрем’єр-міністра з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Відповідну постанову було ухвалено під час засідання уряду 1 жовтня 2024 року.

Навчальні заклади зможуть отримати сертифікат та офіційно навчати операторів, які після успішного складання іспитів зможуть обійняти посади операторів БпЛА у військових підрозділах всіх складових Сил безпеки та Сил оборони.

Щоб отримати ліцензію, заклад має проводити навчання з керування чи виготовлення дронів, мати від трьох безпілотників для тренування і сертифікації пілотів, мати навчальні програми для підготовки пілотів на цих апаратах. У закладі також мають працювати 3+ сертифікованих інструкторів для проведення навчання.

Як повідомляв Укрінформ, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час виїзного засідання уряду в Миколаївській області доручив віднести до захищених статей бюджету фінансування виробництва зброї та військової техніки, зокрема тих позицій, які передбачені програмою "Зброя перемоги".

Фото: КМУ

Источник материала
loader
loader