У центрі уваги осінньої сесії ПАРЄ будуть українські військові та цивільні полонені РФ
У центрі уваги осінньої сесії ПАРЄ будуть українські військові та цивільні полонені РФ

У центрі уваги осінньої сесії ПАРЄ будуть українські військові та цивільні полонені РФ

Дебати за терміновою процедурою та резолюція про осіб, що зникли безвісти внаслідок агресії РФ - військовополонених та цивільних, які перебувають у полоні.

Пошуки рішення для якнайшвидшого звільнення з полону всіх українців, а також резолюція до 90-тих роковин Голодомору - це деякі з тем українського порядку денного осінньої сесії Парламентської асамблеї Ради Європи, що розпочинається у понеділок у Страсбурзі.

Як передає кореспондент Укрінформу, українська делегація організовує також подію на полях сесії на тему «Катування та смерті українських військовополонених та незаконно утримуваних цивільних осіб у російському полоні». На ній прозвучать свідчення колишніх в’язнів, зокрема заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла та Микити Шастуна, українського захисника, який пережив теракт в Оленівці.

У вівторок відбудеться перше тематичне засідання Мережі допомоги українським дітям. Це також буде перша сесія для Генерального секретаря Ради Європи Алена Берсе, який має виступити перед учасниками Асамблеї.

Своє звернення представить голова Комітету міністрів РЄ, міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс.

Відбудуться дебати та буде ухвалена резолюція на тему пропаганди та свободи інформації в Європі, а також церемонія вручення премії імені Вацлава Гавела 2024 року, якою відзначають видатних правозахисників з усього світу. На церемонії має виступити лауреат премії 2022 року Володимир Кара-Мурза, нещодавно звільнений з російської в'язниці.

Нагадаємо, у Парламентській асамблеї Ради Європи зареєстровано резолюцію щодо визволення українських військовополонених, також готується документ щодо цивільних заручників.

Про це повідомила заступник голови Комітету з питань інтеграції України з ЄС, голова делегації України в ПАРЄ Марія Мезенцева-Федоренко.

Теги по теме
ПАСЕ
Источник материала
loader
loader