Точицький відзначив внесок реставраторів Києво-Печерської лаври у збереження унікальних пам’яток
Точицький відзначив внесок реставраторів Києво-Печерської лаври у збереження унікальних пам’яток

Точицький відзначив внесок реставраторів Києво-Печерської лаври у збереження унікальних пам’яток

Міністр культури та стратегічних комунікацій Микола Точицький відзначив реставраторів заповідника «Києво-Печерська лавра» подяками за високий професіоналізм, багаторічну сумлінну працю на благо української культури й зусилля, спрямовані на збереження унікальних пам’яток.

Як передає Укрінформ, про це повідомили в МКСК.

Точицький зустрівся з колективом заповідника з нагоди 93-ї річниці від дня заснування закладу та 100-річчя Реставраційної майстерні при Лаврському музеї культів і побуту.

Точицький відзначив внесок реставраторів Києво-Печерської лаври у збереження унікальних пам’яток - Фото 1

«Сьогодні ми маємо використовувати потужний потенціал Лаври і власне Реставраційної майстерні для того, щоби все, що раніше забувалося або трактувалося як російське чи радянське – поверталося до нас. І ви з цим завданням успішно справляєтеся», – зауважив міністр.

Точицький відзначив внесок реставраторів Києво-Печерської лаври у збереження унікальних пам’яток - Фото 2

Генеральний директор заповідника Максим Остапенко зі свого боку наголосив, що без ввіреного йому закладу Києво-Печерська лавра могла б бути втрачена.

Точицький відзначив внесок реставраторів Києво-Печерської лаври у збереження унікальних пам’яток - Фото 3

Водночас він підкреслив, що заповідник – це не просто культурний заклад, а передусім – люди, «ті, хто кожного дня віддає свою працю, знання і душу для збереження цього унікального місця».

Точицький відзначив внесок реставраторів Києво-Печерської лаври у збереження унікальних пам’яток - Фото 4

Як повідомлялося, історія реставраційної справи у Києво-Печерській лаврі бере початок з 1924 року. Тоді при Лаврському музеї культів і побуту була організована перша в Києві фахова майстерня з реставрації музейних предметів, протягом тривалого часу вона залишалася єдиною у своєму роді.

Днями у Києво-Печерській лаврі відкрили виставку, присвячену 100-річчю Реставраційної майстерні. Там представлені понад 100 унікальних мистецьких творів XVI–ХХ століття, відновлених фаховими художниками-реставраторами.

Фото: МКСК

Источник материала
loader
loader