Понад 20 журналістських організацій засудили закон «Про сімейні цінності» в Грузії, який вводить цензуру в медіа
Понад 20 журналістських організацій засудили закон «Про сімейні цінності» в Грузії, який вводить цензуру в медіа

Понад 20 журналістських організацій засудили закон «Про сімейні цінності» в Грузії, який вводить цензуру в медіа

Уряд Грузії закликали припинити напади на права людини, свободу преси та вираження поглядів.

Понад 20 міжнародних журналістських організацій засудили нещодавно ухвалений у Грузії законопроєкт «Про сімейні цінності», який забороняє мовникам вільно висвітлювати проблеми ЛГБТ+. Чиновників закликали припинити напади на свободу слова, йдеться в заяві на сайті Європейської федерації журналістів (EFJ).

17 вересня парламент Грузії ухвалив пакет законів проти «ЛГБТ-пропаганди», який критикували в Євросоюзі та Раді Європи. Він містить 19 законопроєктів.

Згідно з пакетом законів, в країні також  буде неприпустимо реєструвати альтернативний шлюбний союз, який суперечить встановленим законодавством Грузії умовам, та усиновлювати дітей одностатевим парам, людям, гендерна ідентичність яких відрізняється від біологічної статі, а також самотнім людям, сексуальна орієнтація яких не є гетеросексуальною. Пакет також передбачає обмеження свободи зібрань та цензуру медіа.

«Найбільше занепокоєння викликає стаття 8 законопроекту про свободу преси, яка прямо забороняє мовникам поширювати контент, який "сприяє ідентифікації статі, відмінної від біологічної статі, або стосунків між особами однієї біологічної статі на основі сексуальної орієнтації". Цей захід цензури є крайнім наступом на право на свободу слова в Грузії та явним порушенням міжнародних стандартів прав людини», — вважають в EFJ.

У EFJ додали, що такі обмеження суперечать свободі вираження поглядів, а також свободі зібрань і асоціацій, закріплених у Конституції Грузії, а також є несумісними з принципами свободи слова, закріпленими в міжнародних та європейських стандартах.

«Уряд "Грузинської мрії" має негайно припинити свої постійні наступи на права людини, включаючи свободу преси та свободу вираження поглядів, які є фундаментальними стовпами демократії», — резюмували журналістські організації.

Окрім EFJ, до спільної заяви також долучилися International Press Institute (IPI), The European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), ARTICLE 19 Europe, Committee to Protect Journalists, Free Press Unlimited (FPU), D84 Association/daktilo1984, Justice for Journalists Foundation (JFJ), Media and Law Studies Association (MLSA), South East Europe Media Organisation (SEEMO), OC Media, Association of European Journalists in Belgium (AEJ Belgium), Media Diversity Institute Global, IMS (International Media Support), Community Media Forum Europe (CMFE), Reporters Without Borders (RSF), Media April, The Georgian Charter of Journalistic Ethics (GCJE), Journalism Resource Center, IFEX, Society of Journalists (Warsaw) та Index on Censorship.

У серпні закон про заборону «пропаганди ЛГБТК+» у школах прийняли в Болгарії. Прийнята поправка до болгарського закону про освіту забороняє «пропаганду, заохочення або підбурювання у будь-який спосіб, прямо чи опосередковано, в системі освіти ідей і поглядів, пов'язаних з нетрадиційною сексуальною орієнтацією та/або гендерною ідентичністю, відмінною від біологічної».

Фото: Formula News

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Грузия Законодавство
Источник материала
loader
loader