«Китайські тигри» — що відомо про азійські ШІ-компанії з оцінкою понад $1 млрд
«Китайські тигри» — що відомо про азійські ШІ-компанії з оцінкою понад $1 млрд

«Китайські тигри» — що відомо про азійські ШІ-компанії з оцінкою понад $1 млрд

Коли говорять про штучний інтелект, то мимоволі згадують про Кремнієву долину. Це і не дивно — 32 з 50 найбільших компаній у сфері ШІ знаходяться в Каліфорнії. Однак великі компанії, які створюють свої рішення існують й в інших частинах світу. Наприклад, за короткий час 4 китайських стартапи набули статусу єдинорогів. Розповідаємо, чим займаються Baichuan, Zhipu AI, Moonshot AI та MiniMax.

Нові «тигри» на зміну старим «драконам»

У квітні 2024 року китайська компанія Baichuan, завершив новий раунд збору коштів. оцінки різняться, але зараз Baichuan має капіталізацію близько $1,8 млрд. Це додає компанію у клуб нових єдинорогів — компаній з капіталізацією понад $1 млрд, які займаються генеративним штучним інтелектом. 

Інвестори називають Baichuan, Moonshot AI, MiniMax та Zhipu AI «чотирма новими тиграми штучного інтелекту Китаю». Це не єдині великі компанії, які працюють з нейромережами у Китаї, а назва швидше протиставлення іншим чотирьом компаніям, які мали назву «драконів» штучного інтелекту. Це — SenseTime, Megvii, CloudWalk Technology і Yitu Technology. Останні зосереджувалися переважно на технологіях розпізнавання облич та зображень, технологій автопілота тощо.  

Чим займаються китайські «AI Tiger»

Baichuan

Стартап Baichuan заснований у 2023 році колишнім засновником пошуковика Sogou Ваном Сяочуанем. Компанія займається розробкою великих мовних моделей (LLM).

У липні 2024 року libaba Group взяла участь у зборі коштів на 691 мільйон доларів для Baichuan, оцінивши його вже у $2,8 млрд. Також серед інвесторів компанії уряди Пекіна, Шанхаю та Шеньчженю, Tencent Holdings Ltd. та Xiaomi Corp. Залучити інвестиції ШІ-стартапу допомагав венчурний фонд Shunwei Capital гендиректора та засновника Xiaomi Лея Цзюня.

Baichuan одним із перших отримав дозвіл влади Китаю на запуск свого чат-бота, який став доступним у серпні. Модель може генерувати текст, перекладати мови, писати різні види творчого контенту та відповідати на запитання в інформативному режимі.

Після успіху Baichuan-7B компанія створила Baichuan-13B, комерційно доступну великомасштабну мовну модель з відкритим кодом. Baichuan-13B має ту саму трансформерну конструкцію, що й GPT та більшість вітчизняних китайських варіантів. Крім того, що вона навчається на даних китайською та англійською мовами, її 13 мільярдів параметрів (змінні, що використовуються для створення та аналізу тексту) є двомовними. 

MiniMax

Загалом у компанії 9 інвесторів. У березні 2024 року Alibaba Group очолила раунд фінансування MiniMax на суму 600 мільйонів доларів США, оцінивши її $2,5 млрд. Інші інвестори MiniMax включають Hillhouse Investment, HongShan, IDG Capital та Tencent

Першим продуктом MiniMax був застосунок Glow, який був запущений у жовтні 2022 року. Він дозволяв користувачам створювати віртуальних персонажів, розповідати їм історію, а потім спілкуватися з ними на різні теми. Лише через чотири місяці після запуску мав понад 5 млн користувачів. Через проблеми з реєстрацією Glow було припинено в березні 2023 року, а згодом перезапущено під двома новими окремими брендами. У червні 2023 року — Talkie для міжнародних ринків, а у вересні 2023 року Xingye для внутрішнього ринку Китаю.

Ще одним продуктом компанії є Minimax AI. Він пропонує інструменти на основі штучного інтелекту, зокрема для створення відео високої роздільної здатності з текстових підказок за допомогою моделі Video-01. Платформа доступна в усьому світі, вимагає лише реєстрації мобільного номера.

Video-01 — це модель штучного інтелекту, яка перетворює текстові описи на короткі відеокліпи. Наразі підтримує відео тривалістю до шести секунд із планами продовження до десяти секунд. Відео створюються з роздільною здатністю 1280 × 720 пікселів і підтримують різні стилі, такі як CGI та аніме.

Moonshot AI

Компанія Moonshot була заснована в березні 2023 року і завдячує своїй назві альбому Dark Side of The Moon гурту Pink Floyd. У лютому 2024 року Alibaba Group очолила раунд фінансування Moonshot на 1 мільярд доларів США, що дало оцінку у $2,5 млрд. А вже у серпні 2024 року Tencent і Gaorong Capital приєдналися як інвестори до раунду фінансування на суму $300 млн, згідно з яким Moonshot оцінили у $3,3 млрд.

Серед інших інвесторів Moonshot були китайські компанії HongShan, Meituan, Xiaohongshu та ZhenFund.

У жовтні 2023 року Moonshot запустила свій перший чат-бот зі штучним інтелектом Kimi. Він став найближчим конкурентом Ernie Bot від Baidu 

У березні 2024 року Moonshot заявив, що Kimi може обробляти 2 мільйони китайських ієрогліфів в одному запиті, що було значним оновленням у порівнянні з попередньою версією, яка могла обробляти лише 200 тисяч. 

Zhipu AI

Офіційна назва компанії Beijing Zhipu Huazhang Technology. У березні 2024 року компанія Zhipu AI заявила, що розробляє технологію, подібну до Sora, для досягнення загального штучного інтелекту (AGI). У липні 2024 року вони представили свою модель перетворення тексту у відео Ying.

Ying може генерувати зображення та текстові підказки у шестисекундний відеоролик тривалістю близько 30 секунд. Послуга доступна на їхньому офіційному вебсайті та мобільних додатках, інтегрованих із їхнім чат-ботом ChatGLM. 

Після того як OpenAI оголосив про блокування API для своїх послуг у деяких областях, починаючи з липня 2024 року, Zhipu AI оголосив про «Спеціальну програму міграції» для користувачів OpenAI API.

Як Китай прагне отримати лідерство у галузі ШІ 

У серпні 2023 року влада Китаю почала вимагати від технологічних компаній отримувати дозвіл від регуляторів на відкриття своїх ШІ для громадськості, оскільки країна прагне тримати розвиток штучного інтелекту під своїм контролем. Однак дозволи видають доволі швидко певними партіями. Китайські регулювальні органи схвалили першу партію моделей ШІ у той же місяць.

Baidu, Alibaba та ByteDance були одними з перших компаній, які отримали схвалення своїх моделей ШІ.

Водночас Китай значно випереджає інші країни в поданні патентів на винаходи в галузі генеративного штучного інтелекту, подаючи в шість разів більше патентів, ніж США. За даними ВОІВ, Китай подав понад 38 000 патентних заявок у період з 2014 по 2023 рік, тоді як Сполучені Штати подали лише 6 276 патентних заявок за той самий період. 

Хоча представники влади США та Китаю обговорять можливості зменшення ризиків від використання ШІ, нещодавно стало відомо, що Китай планує відмовитися від єдиного законодавства у галузі ШІ через «значні розбіжності» між промисловістю і науковцями. 

Источник материала
loader
loader