Hubble зафіксував галактику, яка не піддається класифікації
Hubble зафіксував галактику, яка не піддається класифікації

Hubble зафіксував галактику, яка не піддається класифікації

NGC 4694, галактику на відстані 54 мільйонів світлових років у скупченні Діви, нелегко класифікувати. Маючи характеристики як спіральних, так і еліптичних галактик, вона активно формує зірки, незважаючи на свій безрукавий диск. Вона з’єднана через водневий міст із карликовою галактикою, що вказує на історію жорстоких зіткнень, що ще більше ускладнює її класифікацію.

NGC 4694: унікальна галактика в скупченні Діви

Галактики зазвичай належать до одного з двох основних типів, які легко розрізнити. Спіральні галактики молоді й енергійні, наповнені газом, необхідним для утворення нових зірок, і мають спіральні відгалуження, в яких розміщені гарячі яскраві зірки. Еліптичні галактики мають набагато більш пішохідний вигляд, їх світло виходить від однорідної популяції старіших і червоніших зірок.

Однак інші галактики потребують глибокого вивчення, щоб зрозуміти: таким є випадок із NGC 4694, галактикою, розташованою в 54 мільйонах світлових років від Землі в скупченні галактик Діви, і об’єктом цього знімка тижня Хаббла.

Зоряний і пиловий склад NGC 4694

NGC 4694 має гладкий на вигляд безрукавий диск, який — як еліптична галактика — майже позбавлений зореутворення. Однак її зоряна популяція все ще відносно молода, і нові зірки все ще активно формуються в її ядрі, посилюючи яскравість, яку ми бачимо на цьому зображенні, і надаючи їй зіркового профілю, який помітно відрізняється від профілю класичної еліптичної галактики.

Галактика також пронизана видами газу та пилу, які зазвичай спостерігаються в молодій та жвавій спіралі; еліптичні галактики часто містять значну кількість пилу, але не газу, необхідного для утворення нових зірок. NGC 4694 оточена величезною хмарою невидимого водню, палива для утворення зірок. Ця зоряна активність є причиною спостережень Хаббла тут.

Зіткнення та трансформація: таємниці NGC 4694

Як показує це зображення Хаббла, пил у цій галактиці утворює хаотичні структури, які вказують на якісь порушення. Виявляється, хмара газоподібного водню навколо NGC 4694 утворює довгий міст до сусідньої слабкої карликової галактики під назвою VCC 2062. Дві галактики зазнали сильного зіткнення, і більша NGC 4694 накопичує газ із меншої галактики.

Завдяки своїй особливій формі та зореутворюючій активності NGC 4694 було класифіковано як лінзоподібну галактику: у ній відсутні безпомилкові рукави спіралі, але вона не настільки позбавлена ​​газу, як еліптична галактика, і все ще має галактичний балдж і диск. Деякі галактики просто не так легко віднести до того чи іншого типу!

Источник материала
loader
loader