У Києві відкрили виставку до роковин масових розстрілів у Бабиному Яру
У Києві відкрили виставку до роковин масових розстрілів у Бабиному Яру

У Києві відкрили виставку до роковин масових розстрілів у Бабиному Яру

У Національному історико-меморіальному заповіднику «Бабин Яр» відкрили виставку «Хтось був сусідом», приурочену до роковин масових розстрілів євреїв в урочищі.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

У Національному історико-меморіальному заповіднику «Бабин Яр» відкрили виставку «Хтось був сусідом» / Фото: Олександр Клименко, Укрінформ

«Сьогодні ми відкриваємо виставку, яка приурочена до однієї з найтрагічніших сторінок в історії людства. 83 роки тому в урочищі Бабин Яр за кілька днів було знищено майже 34 тисячі євреїв», - зазначив міністр культури та стратегічних комунікацій Микола Точицький.

Він нагадав, що за роки Другої світової війни у Бабиному Яру було розстріляно понад 100 тисяч осіб різних національностей.

«За 10 років війни в Україні ми також були свідками чисельних злочинів проти українського народу. Вони (злочини - ред.) потребують справедливої оцінки світової спільноти, а злочинці мають понести відповідальність за свої дії», - акцентував Точицький.

Своєю чергою Надзвичайний і Повноважний посол США в Україні Бріджит Брінк сказала, що для неї велика честь сьогодні бути тут, вшановувати разом з Президентом Зеленським пам’ять усіх загиблих від нацистського режиму євреїв.

Вона поділилась, що для неї особисто найголовніша у виставці ідея того, що люди завжди мають вибір: або підтримувати і сприяти стражданням людей або боротися проти цього: «Цією виставкою зараз, у час збройної агресії Росії проти України, ми, як американський народ, адміністрація Президента Сполучених Штатів, хочемо засвідчити свою підтримку Українській державі та мужньому українському народу», - зазначила Брінк.

За словами директорки Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр» Рози Тапанової, виставка має просвітницький характер і здебільшого спрямована на учнів та студентів.

«Ця виставка приїхала до нас із Вашингтона, США. Експонати цієї тимчасової виставки Меморіального музею Голокосту США націлені на просвіту щодо історичних, трагічних подій у світі. Ми повинні розуміти, що кожна людина має вибір підкоритись, не помічати, чи усвідомлювати, що відбувається злочин щодо людей іншої національності, діяти, допомагати, а також відповідати за свої вчинки», - зауважила вона.

Експозиція містить фотоматеріали, спогади очевидців, історичні відомості щодо політики нацистів, залученості місцевого населення до злочинів проти євреїв як активної, так і «мовчазної».

Виставка звертається до одного з центральних питань про Голокост: як Голокост став можливим? Чому більшість пересічних людей підтримували злочини нацистів або мовчали про них?

«Тема нашої виставки "Хтось був сусідом" є особливо актуальною для нашого часу. Сподіваємося, що вона спровокує нові питання та критичне мислення. … Наша виставка досліджує роль і відповідальність звичайних людей по всій Європі під час Голокосту. Вона досліджує вибір, який робили люди, і мотиви, що стояли за цим вибором. Люди по всій Європі спостерігали, слідували лінії, або співпрацювали. Лише одиниці чинили опір. Але їхні вчинки показують, що вибір завжди був можливий», - зазначила директор Меморіального музею Голокосту СШАСара Дж. Блумфілд.

За її словами, виставка спонукає відвідувачів замислитися над людською поведінкою і над тим, які мотиви лежать в основі вибору окремих людей.

«У цей критичний момент, коли Володимир Путін спотворює правду про Голокост, розпалює антисемітизм і сіє хаос у демократичних країнах, ця робота не може бути більш важливою. …У час швидких змін, коли соціальна згуртованість і демократичні норми опиняються під загрозою, важливо озирнутися на Голокост, щоб зрозуміти, чого він може навчити нас про минуле і про нас самих», - наголосила директорка Меморіального музею Голокосту США.

Виставка буде представлена у виставковому центрі НІМЗ «Бабин Яр», вул. Юрія Іллєнка, 46А та експонуватиметься до 31 грудня 2024 року. Відвідати виставку можна щоденно з 10:00 до 19:00, вхід – вільний.

Источник материала
loader