Хто має розслідувати злочини на території Курщини? Пояснення юриста
Хто має розслідувати злочини на території Курщини? Пояснення юриста

Хто має розслідувати злочини на території Курщини? Пояснення юриста

Юрист правозахисної групи «Січ» і Української Гельсінської спілки з прав людини Ілля Шиян вважає, що розслідувати злочини на території Курщини РФ повинні українські правоохоронці. Таку думку правозахисник висловив «Главкому» у публікації «Зник на Курщині». В українських правоохоронців – новий виклик».

Юрист пояснив, що у міжнародному праві існує поняття «ефективний контроль». За його словами, щось подібне нині здійснюють Збройні сили України на території Курської області у Росії. Будь-які кримінальні правопорушення, які реєструються на підконтрольній ЗСУ Курщині, Україна повинна їх розслідувати. Це стосується і випадків зниклих безвісти наших військовослужбовців.

«Як це відбувається на практиці: працівники Нацполіції виходять на військову комендатуру (очолює генерал Едуард Москальов, – «Главком») і та забезпечує правоохоронцям доступ до місця злочину. До речі, схожий механізм працює на територіях активних бойових дій в Україні», – наголосив Ілля Шиян.

Крім цього, правозахисник розповів про ключову проблему, з якою стикаються рідні військових під час розшуку, – це гальмування комунікації з боку Національної поліції та СБУ. Також є проблема з тривалістю слідчих дій (наприклад, упізнання тіл, портретознавча експертиза) і експертизи ДНК, які розтягуються на кілька місяців.

Ще є труднощі у взаємодії з військовими частинами, ТЦК і Міністерством оборони щодо питання соціальних пільг і гарантій, передбачених у разі загибелі, зникнення безвісти або потрапляння у полон військових.

Юрист переконує: за українськими оборонцями, котрі воюють у Курській області РФ, зберігаються всі соціальні гарантії та преференції.

«Наприклад, візьмемо присвоєння статусу учасника бойових дій. Цей статус надається військовому не за територіальним принципом (захисту України), а за принципом військових наказів. Тобто, якщо командування видає бойові накази стосовно конкретного військовослужбовця захищати Батьківщину, то це вже є підставою для надання йому статусу учасника бойових дій. І не важливо, де перебуватиме цей воїн – на Курщині чи в Україні», – пояснив Ілля Шиян.

26 вересня українські війська продовжили штурм Глушковського району Курської області, але не зробили жодного підтвердженого наступу. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW). Також аналітики зазначають, що 26 вересня російські війська продовжили наземні штурми українського виступу в Курській області, але не досягли жодних підтверджених успіхів.

Источник материала
loader
loader