Знищення культурної спадщини України є елементом кремлівської політики геноциду - Костін
Знищення культурної спадщини України є елементом кремлівської політики геноциду - Костін

Знищення культурної спадщини України є елементом кремлівської політики геноциду - Костін

Генеральний прокурор Андрій Костін розповів у ООН про російські злочини, спрямовані на руйнування культурної спадщини України.

Як передає власний кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку, дипломати та правники обговорили російську політику стосовно України на полях Генасамблеї ООН під час заходу «Культурна ідентичність і спадщина в умовах збройного конфлікту: засвоєні уроки та способи захисту».

У своєму виступі Костін зазначив, що жорстокість повномасштабного вторгнення визначається не лише на полі бою, а й «у спробах Росії зробити життя на всій території України нестерпним… а також у намаганні стерти українську мову, історію та ідентичність, де б то не було».

Ідеться, зокрема, про знищення музеїв, релігійних об'єктів, театрів, бібліотек, історичних архівів, церков та пам'ятників, уточнив він.

Знищення культурної спадщини України є елементом кремлівської політики геноциду - Костін - Фото 1

«Українська освіта заборонена. Українські книги вилучаються, часом публічно спалюються. Місцеві українські лідери та діячі культури зникають або проходять через камери тортур і фільтраційні табори», – розповів генпрокурор про ситуацію на тимчасово окупованих територіях.

Водночас українських дітей незаконно депортують до РФ, усиновляють у російських сім'ях, піддають «програмам патріотичного виховання», які прищеплюють ненависть до власного народу. Окрім того, українських дітей готують до призову в російську армію.

За словами Костіна, станом на серпень 2024 року російські війська серйозно пошкодили або зруйнували в Україні 1147 об'єктів культурної спадщини.

«Ця організована кампанія зі знищення культури в Україні є не лише порушенням міжнародного права, а й несе в собі ознаки воєнних злочинів та злочинів проти людяності, що свідчить про наміри геноциду», – наголосив очільник ОГП.

Він зазначив, що прокуратура проводить відповідні розслідування. Ці зусилля підкріплюються тісною співпрацею з Міністерством культури і стратегічних комунікацій, а також партнерськими відносинами з багатьма міжнародними організаціями, зокрема ЮНЕСКО, та представниками громадянського суспільства.

Кожна частина цієї співпраці слугуватиме важливим доказом для майбутніх судових переслідувань, додав генпрокурор.

На заході також виступив прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан, який нагадав, що МКС видав ордери на арешт кількох російських посадовців (зокрема Путіна) за насильницьке вивезення дітей з України та руйнування цивільної інфраструктури.

Як зазначив Костін у коментарі Укрінформу, «воєнні злочини проти культурної спадщини, які Росія чинить практично щодня, спрямовані проти всього людства, оскільки вона належить не тільки Україні, а й усьому цивілізованому людству».

За його словами, важливо об 'єднати зусилля, щоб покарати Росію та її злочинців за руйнування українських закладів культури, церков, музеїв, «запобігти крадіжкам наших артефактів, які з’являються на чорному ринку в різних країнах».

«Знищення культурної спадщини є одним з елементів геноцидальної політики Кремля, – пояснив генпрокурор. – Росія намагається знищити наше минуле, стираючи нашу історію. І коли ми говоримо про геноцид, який чинить РФ, то він виглядає саме так».

Як повідомляв Укрінформу, у штаб-квартирі ООН проходить тиждень високого рівня Генеральної Асамблеї, у якій узяв участь Володимир Зеленський.

Теги по теме
война ООН
Источник материала
loader
loader