Вчені виявили можливу «майбутню Землю»
Вчені виявили можливу «майбутню Землю»

Вчені виявили можливу «майбутню Землю»

Скеляста планета, приблизно вдвічі більша за Землю, запропонувала астрономам поглянути на одне з можливих майбутніх Земель — якщо її не поглине наше розширюване сонце. Астрономи виявили далеку планету, яка запропонувала їм рідкісний проблиск того, як наша планета може виглядати через 8 мільярдів років у майбутньому.

Планета під назвою KMT-2020-BLG-0414, розташована на відстані 4000 світлових років від Землі, є скелястим світом, що обертається навколо білого карлика — тліючої оболонки зірки. Очікується, що наше Сонце перетвориться на білого карлика через 5 мільярдів років.

Однак перед цим наше Сонце спочатку прискориться назовні до червоного гіганта, поглинувши Меркурій, Венеру і, можливо, навіть Землю та Марс. Якщо нашу планету врятувати, вона з часом може стати схожою на цю, все далі від остигаючих залишків вмираючої космічної печі. Дослідники описали далекий світ 26 вересня в журналі Nature Astronomy

«На цей час у нас немає консенсусу щодо того, чи зможе Земля уникнути поглинання сонцем червоного гіганта через 6 мільярдів років», — сказав у заяві провідний автор Кемінг Чжан, астроном Каліфорнійського університету в Сан-Дієго. «У будь-якому випадку планета Земля буде придатною для життя ще близько мільярда років, після чого земні океани будуть випаровані парниковим ефектом — задовго до ризику бути проковтнутим червоним гігантом».

Більшу частину свого життя зірки горять, перетворюючи водень у гелій. Проте, коли вони вичерпують своє водневе паливо, вони починають синтезувати гелій, що призводить до значного збільшення вироблення енергії, що змушує їх збільшуватися в сотні чи навіть тисячі разів у порівнянні з початковим розміром — і поглинаючи будь-які найближчі планети, перетворюючись на червоні. гіганти. 

Віддалена планетна система розташована поблизу опуклості в центрі нашої галактики Чумацький Шлях, і вперше була помічена астрономами у 2020 році, коли вона рухалася перед світлом ще більш віддаленої зірки, розташованої на відстані 25 000 світлових років від нас. Оскільки гравітація викривляє простір, система викривила світло далекої зорі, діючи як «гравітаційна лінза» і роблячи її присутність помітною.

Коли вони вдивилися в зірку, вони помітили планету, яка вдвічі більша за Землю та обертається навколо свого білого карлика на відстані в один-два рази більше, ніж Земля від Сонця. У системі також є коричневий карлик — зірка, яка не спалахнула — приблизно в 17 разів більша за Юпітер.

Те, що стане з людством у далекому майбутньому, є предметом диких спекуляцій. Вчені не знають, чи зможе життя пережити фазу червоного гіганта, чи зможуть люди коли-небудь запобігти потеплінню в найближчі мільярди років. Однак Чжан припустив, що люди одного разу можуть перескочити на крижані супутники Європу та Енцелад, які обертаються навколо Юпітера та Сатурна відповідно. Ці крижані світи стануть водними світами протягом наступних років сонця.

«Коли Сонце стане червоним гігантом, придатна для життя зона переміститься навколо орбіти Юпітера і Сатурна, і багато з цих супутників стануть планетами-океанами», — сказав Чжан. «Я думаю, що в такому випадку людство могло б мігрувати туди».

Источник материала
loader
loader