Китай запускає платформу “Друзі Миру”
Китай запускає платформу “Друзі Миру”

Китай запускає платформу “Друзі Миру”

Китай спільно з країнами Глобального Півдня оголосив про плани створити платформу “Друзі Миру”, метою якої є політичне врегулювання війни в Україні. Про це стало відомо під час зустрічі міністра закордонних справ Китаю Ван Ї з головним спеціальним радником президента Бразилії Селсо Аморімом у кулуарах Генеральної асамблеї ООН.

За словами Ван Ї, нова платформа, до якої також приєднається Пакистан та інші країни, має на меті об’єктивно та раціонально висловлюватися щодо української кризи. Міністр підкреслив, що “Друзі Миру” не є закритим форматом, а прагнуть відкритого діалогу без намірів на конкуренцію з іншими ініціативами.

Ван Ї наголосив на конструктивній ролі, яку платформа може відіграти у політичному врегулюванні конфлікту, зазначивши, що “обидві сторони можуть продовжувати працювати разом, щоб досягати загального консенсусу”. Такі заяви були підкріплені розповідями Аморіма про “мирний план”, запропонований Китаєм та Бразилією, який, на його думку, має велике значення для зниження напруженості.

Раніше Ван Ї запевнив, що Китай не згортає свої зусилля з досягнення миру в Україні, підкреслюючи свою об’єктивну позицію щодо “української кризи”. Він відкинув звинувачення у підтримці російського вторгнення, заявляючи, що такі закиди не мають підстав. На засіданні Ради Безпеки ООН міністр закордонних справ Китаю знову наголосив на необхідності припинення вогню та мирних переговорів між Україною та Росією, щоб уникнути подальшого розширення конфлікту.

Цей розвиток подій свідчить про те, що Китай намагається зайняти активну позицію на міжнародній арені, пропонуючи альтернативні варіанти мирного врегулювання глобальних конфліктів, включаючи війну в Україні.

Теги по теме
Китай ООН Бразилия
Источник материала
loader
loader