"Завжди українці": підлітки стали героями картин художників та створили захопливу гру
"Завжди українці": підлітки стали героями картин художників та створили захопливу гру

"Завжди українці": підлітки стали героями картин художників та створили захопливу гру

Це їм вдалося завдяки участі у Dive in ESTEAM camp від освітньої фундації GoGlobal. Там підлітки познайомилися з українськими IT-компаніями та стартапами.

Як підлітки стали героями картин українських художників

Спеціально для кемпу мультипродуктова ШІ компанія Reface розробила унікальні стилі Малевича, Айвазовського, Куїнджі, Башкирцевої та Рєпіна і згенерувала серію картин-портретів підлітків у стилі деколонізованих художників. А фахівці онлайн IT-академії GoITeens провели три воркшопи, на яких підлітки створили інтерактивну гру у метавсесвіті Roblox про життя та творчість цих митців.

Проєкт під назвою "Завжди українці" презентували на фестивалі для дітей та підлітків "Різні разом" у Мистецькому арсеналі, де відвідувачі дізнавались більше про деколонізованих художників через фотокартини та гру.

Учасниця кемпу Катерина з Запоріжжя каже, що їй подобається розглядати ці картини, вивчати стилі художників.

Дуже приємно побачити себе, ніби в іншому столітті, наче художник намалював тебе. А щодо гри можу сказати, що я вперше працювала в Roblox і це цікавий досвід. Важливо ще те, що завдяки таким інтерактивам ми всі більше дізнались про українських художників. Такі воркшопи дуже корисні не тільки тому, що ми розвиваємо свої навички у програмуванні, а ще й більше дізнаємось про нашу культуру,
– розповіла дівчина.

Чому сьогодні так важлива популяризація українського мистецтва

Цей проєкт підкреслює зв'язок між сучасними технологіями та культурною спадщиною, а також звертає увагу на проблему культурної апропріації. Вибір деколонізованих художників має на меті акцентувати на несправедливому привласненні російською стороною української культурної спадщини і підкреслити, що мистецтво, як і раніше, залишається важливою частиною національної ідентичності України.

Зараз, як ніколи важливо, наголошувати на тому, що Айвазовський, Малевич, Куїнджі, Рєпін, Башкирцева та інші були і залишаються українськими митцями. Така ситуація не тільки в художній сфері, але й в музиці, літературі тощо, наголошують у GoGlobal.

Принципово важливо, що сьогодні діти усвідомлюють цінність нашої культурної спадщини. І круто, що підлітки продукують такі технологічні речі, які мають не тільки розважальний характер, а й пізнавальний. Гра, яку вони розробили про деколонізованих художників, розрахована на менше покоління, яке в такій інтерактивній формі може познайомитись з українськими митцями,
– розповіла директорка освітньої фундації GoGlobal Тетяна Коврига.

І додала: як показала виставка у мистецькому – багато дорослих теж цікавились історіями художників. А картини – це спосіб привернення уваги, самовираження та презентація того, як можна дуже цікаво поєднати технології й культуру.

Dive in ESTEAM camp для підлітків про підприємництво, науку, технології, інженерію, арт та математику проводиться вже вдруге. Участь взяли 30 дітей з Харківської, Запорізької, Миколаївської, Дніпропетровської та Херсонської областей. Метою кемпу є допомогти молоді отримати практичні навички спрямовані на розвиток інноваційного мислення, творчості, аналітичних здібностей, які будуть корисними для кар'єри та життя. Саме тому команда створила таку профорієнтаційну програму, щоб протягом 5 днів підлітки познайомились з крутими українськими ІТ-компаніями та стартапами, надихнулись і зрозуміли, що створювати власні інтерактивні продукти/проєкти, використовуючи інструменти цифрового виробництва і сучасні технології, потрібно та можливо в нашій країні.

Спробувати гру про деколонізованих художників можна за посиланням: https://www.roblox.com/games/71590965641567/GoGlobal

Источник материала
loader
loader