З Польщі екстрадували одного з підозрюваних у справі Національної кінематеки України
З Польщі екстрадували одного з підозрюваних у справі Національної кінематеки України

З Польщі екстрадували одного з підозрюваних у справі Національної кінематеки України

Упродовж 2016-2019 років організатори злочину забезпечили незаконний продаж майна Нацкінематеки за участі службових осіб міністерства культури.

В Україну з Польщі екстрадовано одного з підозрюваних у заволодінні нерухомістю держпідприємства «Національна кінематека України». Йдеться про колишнього керівника товариства, на користь якого декілька років тому у незаконний спосіб було відчужено низку будівель, що перебували у власності Нацкінематеки. Про це повідомляє Національне антикорупційне бюро України.   

Передача підозрюваного співробітникам Національного бюро відбулась на міжнародному автомобільному пункті пропуску «Устилуг – Зосін» Волинської області. « Вона стала можливою завдяки співпраці з компетентними органами Республіки Польща та ефективній взаємодії з Офісом Генерального прокурора, як центральним органом України щодо видачі (екстрадиції) підозрюваних», - зазначають у відомстві. 

Повідомляється також, що слідчим суддею Вищого антикорупційного суду для підозрюваного обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави у 10 млн грн. 

У Бюро нагадали, що у лютому 2023 року НАБУ та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили 9 особам про підозру у заволодінні нерухомістю (14 будівель) держпідприємства «Національна кінематека України», вартістю майже 42 млн гривень.  

Згодом завдяки зусиллям САП і НАБУ указане майно повернуто у власність держпідприємства «Національна кінематека України».  

Стосовно чотирьох учасників злочину суд задовільнив угоди про визнання винуватості, за якими  засуджені перерахували на допомогу ЗСУ 43,5 млн гривень. В межах цих угод засуджені також зобов'язалися надати викривальні покази стосовно усіх осіб, причетних до злочину.  

Як йдеться у повідомленні НАБУ, упродовж 2016-2019 років організатори злочину забезпечили незаконний продаж майна Нацкінематеки за участі службових осіб міністерства культури.  

Серед підозрюваних: 

- заступниця міністра культури України (2014-2019 рр.); 

- начальник управління Міністерства культури України (2017-2020 рр.); 

- перший заступник генерального директора ДП «НКУ» (2016-2019 рр.); 

- арбітражний керуючий – керуючий санацією ДП «НКУ» (2019-2020 рр.); 

- два організатори злочинної схеми – бенефіціарні власники низки ТОВ; 

- керівник ТОВ – покупець майнового комплексу ДП «НКУ». 

За версією слідства, упродовж 2016-2019 років організатори злочинної схеми розробили план, за яким під виглядом оздоровлення (санації) ДП «Національна кінематека України», яке перебувало в скрутному фінансовому становищі, планували заволодіти майном підприємства за безцінь. Для цього вони залучили посадовців міністерства культури та самої Кінематеки, які погодили незаконний план санації та забезпечили перемогу в аукціоні з продажу майна наперед визначеної ТОВ, яка до того ж придбала будівлі за заниженою ціною. 

Зібрані під час розслідування НАБУ і САП матеріали стали підґрунтям для невизнання та скасування Господарським судом міста Києва результатів аукціону з продажу майна ДП «Національна кінематека України». Законність та обґрунтованість цього рішення підтвердив Верховний Суд. Тож держпідприємство змогло повернути у свою власність незаконно втрачену нерухомість. 

У НАБУ і САП не називають прізвищ, але за інформацією «Дзеркала тижня», яке посилається на  відкриті джерела, відомо, що троє з обвинувачених у цій справі - колишня заступниця міністра культури Тамара Мазур, яка підписала план санації Нацкінематеки, директор ТОВ «Вест Прайт» (тоді цю компанію очолював Олександр Радько) і арбітражний керуючий санацією Руслан Бандуристий. 

Більше інформації про незаконну продаж 14 будівель Національної кінематеки - у статті «Детектора медіа» Що відбувається з державними кіностудіями? 

Фото з сайту НАБУ

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Польща НАБУ САП чиновники
Источник материала
Упоминаемые персоны
loader
loader