Визначено основні напрями розвитку молочної галузі України
Визначено основні напрями розвитку молочної галузі України

Визначено основні напрями розвитку молочної галузі України

В Україні необхідно розвивати глибоку переробку та виробництво молочної продукції з доданою вартістю.

Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства Віталій Коваль під час наради з представниками профільних асоціацій.

«Ріст тваринницької галузі, зокрема виробництва і переробки молока, — важливий напрям розвитку агросектору. Для цього необхідний постійний діалог між державою і підприємцями. Щоб зрозуміти проблеми галузі, а також спільно визначити пріоритети розвитку та сформувати державну політику підтримки», — цитує його слова пресслужба міністерства

За словами Віталія Коваля, щоб зробити молочну галузь успішною, необхідно сконцентрувати увагу на кількох напрямах розвитку агросектору і молочної галузі зокрема.

  1. Євроінтеграційні процеси. Адаптація до вимог ЄС підвищить якість і безпечність молока та молочних продуктів і зробить їх більш конкурентоспроможними. Тому агропідприємцям потрібно активно долучатися до вивчення європейських норм і стандартів у молочній галузі.
  2. Відкриття нових ринків експорту. Ринок ЄС — один із найближчих великих ринків для України, але необхідно розширювати ринки збуту.
  3. Допомога агропідприємцям на прифронтових територіях.
  4. Глибинна переробка, перехід до агроіндустріальної країни. Як наголосив Віталій Коваль, торік середня ціна за тонну експорту української агропродукції склала $309, тоді, як у Франції, Угорщині та Польщі тонна коштує понад $1000.
  5. Зрошення. Цьогоріч через посуху врожай пізніх культур очікується меншим близько на 15%. Тому вода повинна стати доступною для фермерів. Це має прямий вплив на успішний розвиток молочної галузі.

Зі свого боку представники молочних асоціацій відзначили, що внаслідок війни втрати у тваринницькій галузі складають 52%. Тому один із серйозних викликів — брак обігових коштів. Зокрема, програма «Доступні кредити 5-7-9%» допомагає фермерам підтримувати діяльність господарств, і дуже важливо її продовжувати.

Источник материала
loader