Псевдоактивісту Стахіву повідомили підозри за «злиття» даних про ЗСУ і шахрайство
Псевдоактивісту Стахіву повідомили підозри за «злиття» даних про ЗСУ і шахрайство

Псевдоактивісту Стахіву повідомили підозри за «злиття» даних про ЗСУ і шахрайство

У Львові псевдоактивісту повідомили підозри у «злиті» інформації про розташування Збройних сил України і шахрайстві.

Про це інформує пресслужба Офісу генпрокурора, передає Укрінформ.

За даними слідства, у січні цього року мешканець Львова, позиціонуючи себе активістом, вів прямий ефір зі своїм підписником. Під час ефіру чоловік розповсюдив інформацію про розташування ЗСУ – особового складу одного з відділів ТЦК Рівненщини, з можливістю їх ідентифікації на місцевості.

У подальшому підозрюваний публічно поширив відеозапис прямого ефіру на власній сторінці у Фейсбуці та Телеграм-каналі. Правоохоронці вважають, що така інформація могла бути використана країною-агресором в ході ведення війни.

Окрім цього, підозрюваний реалізував злочинну схему заволодіння коштами громадян під приводом навчання в інтернеті. Для цього він опублікував оголошення у соцмережі Фейсбук про нібито проведення курсів-інтенсивів, направлених на передачу досвіду журналістської і правозахисної діяльності. Після проходження «навчання» учасники начебто мали отримати посвідчення журналіста від імені газети підозрюваного та заснованої ним громадської організації. Ціна таких курсів становила 7 тис. грн з особи.

Проте на той час медіа було недіючим, оскільки не пройшло державну реєстрацію у встановленому законодавством порядку. Потерпілі скористалися запропонованою «послугою», за результатами якої отримали фіктивні посвідчення журналіста, зазначили в ОГП.

Слідчі дії тривають, вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

Як повідомляв Укрінформ, у середу, 25 вересня, СБУ, Нацполіція та прокуратура проводили обшуки в Остапа Стахіва - львівського псевдоактивіста, який пропагує російські наративи в Україні.

За даними Нацполіції, псевдоактивіствидавав фіктивні посвідчення журналіста.

Стахів відомий як один із лідерів руху противників вакцинації від коронавірусу. Восени 2021 року йому вдалося організувати в Києві масштабну акцію антивакцинаторів, на яку людей звозили автобусами.

Служба безпеки України 16 листопада 2021 року повідомила Стахіву про підозру в поваленні конституційного ладу. Галицький райсуд відправив його в СІЗО з можливістю сплатити близько 1 млн грн застави, яку прихильники провокатора зібрали майже через тиждень. Пізніше Стахіва відправили на примусову психіатричну експертизу, але лікарі визнали його психічно здоровим. Справу псевдоактивіста почали розглядати ще у квітні 2022 року, але у суді йому досі не оголосили обвинувальний акт.

Источник материала
loader
loader