«Навіщо вбивати православних, якщо є мусульмани»: Журналісти звернулись до Нацполіції через виступ коміка Антона Стенюка
«Навіщо вбивати православних, якщо є мусульмани»: Журналісти звернулись до Нацполіції через виступ коміка Антона Стенюка

«Навіщо вбивати православних, якщо є мусульмани»: Журналісти звернулись до Нацполіції через виступ коміка Антона Стенюка

Директор «Кримських новин» вважає, що слова Стенюка містять виправдовування і непрямий заклик вбивати мусульман, а також відтворюють російський наратив про війну між братськими народами.

Видання «Кримські новини» подало журналістське звернення до Нацполіції щодо порушення рівноправства за релігійною ознакою стендап-коміком Антоном Стенюком. Про це повідомив «Детектору медіа» директор видання Імран Усеїнов.

Стендап-комік Антон Стенюк під час свого сольного концерту «пожартував» про російську-українську війну.

«Ця війна (російсько-українська, — ДМ) — це просто нонсенс. Я не знаю як так сталося, що одні православні вбивають інших православних, коли в світі ще так багато мусульман. Я не кажу, що треба вбивати мусульман, я адекватна людина, я розумію, що це зараз не на часі. А, і тим паче, цим вже займаються юдеї», — «пожартував» у стендапі Стенюк.

 

Цей «жарт» Антон сказав під час свого сольного концерту під назвою «Чуттєвий». Як вказано в описі на ютубі, це його «перший україномовний сольний стендап-концерт», який був записаний у березні 2024 року, а опублікований на каналі «Підпільного стендапу» 26 травня.

Як розповів «ДМ» Імран Усеїнов, «Кримські новини» направили журналістське звернення щодо виступу Стенюка до Головного управління Нацполіції у Києві.

У зверненні йдеться про порушення кримінального кодексу за ст. 161 — порушення рівноправства за релігійною ознакою та розпалювання релігійної ворожнечі. За словами Імрана, поліція прийняла звернення, зареєструвала і обіцяла журналістам повідомити, щойно визначать слідчий орган чи особу.

Видання інформуватиме надалі, як просувається справа.

«Ці слова далеко вже поза межами жарту. Якщо проаналізувати — по-перше, людина підкреслює релігійну православну спільність українців і росіян. Ніхто не заперечує, що і українці, і росіяни — православні. Але це явно нагадує наратив про братські народи.

По-друге, після цього іде такий собі непрямий заклик вбивати мусульман — попри усі ці «не на часі». І врешті, іде фактичне виправдовування вбивства мусульман у Секторі Газа.

Якщо підсумувати його слова, то прочитується заклик: припиніть цю війну між православними і давайте краще вбивати мусульман», — прокоментував відео Усеїнов.

Він додав також, що на момент, коли його видання подавало журналістське звернення, відео з цим виступом було опубліковане й на інстаграм-сторінці Антона Стенюка. Проте зараз автор видалив його.

Виступ Стенюка помітив і також розкритикував у фейсбуці голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. Він назвав слова коміка «відкритим випадом проти людей за релігійною ознакою».

У коментарі «Детектору медіа» Рефат Чубаров додав, що йому не сподобалось, як деякі медіа подали новину про цю ситуацію, мовляв «Чубаров влаштував скандал». Новина з таким заголовком з’явилася сьогодні, зокрема, у виданні «Апостроф».

«Я не вважаю, що влаштував "скандал". Журналісти мали би уникнути цього слова. Я обурився дуже серйозним явищем – потенційним розпалюванням міжрелігійної ворожнечі, навіть внутрішньо-національної, на тлі війні. Зрозумійте правильно, ніхто не каже зараз "розіп’яти" цього коміка. Але це серйозно, це вийшло за межі жарту», — сказав Чубаров.

«Детектор медіа» також звернувся по коментар до команди «Підпільного стендапу» та особисто Антона Стенюка і очікує на відповідь.

Фото: скриншот з виступу Антона Стенюка

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Скандал Нацполиция
Источник материала
loader