Уряд спростив призначення допомоги у разі загибелі чи інвалідності військового
Уряд спростив призначення допомоги у разі загибелі чи інвалідності військового

Уряд спростив призначення допомоги у разі загибелі чи інвалідності військового

Кабінет Міністрів України спростив процедуру призначення одноразової грошової допомоги у разі загибелі чи інвалідності військовослужбовця.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство ветеранів України.

Відповідно до постанови уряду від 24 вересня 2024 року № 1090, відтепер Мінветеранів прийматиме рішення про призначення одноразової грошової допомоги та проводитиме її виплату шляхом зарахування коштів на банківський рахунок отримувача.

Раніше таке рішення приймала міжвідомча комісія, а кошти виплачувалися органами соціального захисту населення.

За словами міністра у справах ветеранів України Наталії Калмикової, “такі зміни дуже важливі і потрібні, вони відповідають вимогам сьогодення. Мінветеранів продовжує працювати над усуненням бюрократичних процедур, осучасненням послуг і сервісів для наших ветеранів та їхніх рідних”.

Також це дозволить прискорити строки проведення виплат.

Для призначення одноразової грошової допомоги особи з інвалідністю внаслідок війни, які зазначені у пунктах 11-16 частини другої ст. 7 Закону “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, та члени сім’ї загиблого (померлого) захисника чи захисниці України відповідні заяву та документи можуть подати безпосередньо до Мінветеранів засобами поштового зв’язку або через Центри надання адміністративних послуг незалежно від задекларованого (зареєстрованого) місця проживання.

Одноразова грошова допомога у разі загибелі (смерті) призначається та виплачується членам сім’ї загиблого (померлого) захисника чи захисниці України у розмірі 750 прожиткових мінімумів.

Наразі прожитковий мінімум становить 3028 гривень, тобто виплата становить 2 млн 271 тис. грн.

Одноразова грошова допомога у разі встановлення інвалідності внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання призначається та виплачується особам з інвалідністю внаслідок війни, залежно від групи інвалідності.

У разі встановлення інвалідності I групи виплачується сума у розмірі 1 млн 211,2 тис. грн. (400 прожиткових мінімумів).

Особи з інвалідності II групи отримують 984 тис. грн (300 прожиткових мінімумів).

Для осіб з інвалідністю III групи передбачена виплата у сумі 757 тисяч гривень (250 прожиткових мінімумів).

Як повідомлялося, в Україні набули чинності зміни до законодавства про одноразову грошову допомогу у разі загибелі військового та інших осіб. Згідно із Законом України № 3515-ІХ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо призначення і виплати одноразової грошової допомоги", розширений перелік осіб, які мають право на отримання одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) особи у зв'язку з виконанням обов’язків військової служби чи інших випадках.

Теги по теме
Кабмин
Источник материала
loader
loader