Інтернет-шахраї ошукали українців на майже 200 тисяч гривень
Інтернет-шахраї ошукали українців на майже 200 тисяч гривень

Інтернет-шахраї ошукали українців на майже 200 тисяч гривень

Аферисти видурили майже 90 000 гривень із мешканців Кам’янеччини, які повірили у схеми “повідомлення від родича”, отримали дзвінок “з банку” та перейшли за фейковим посиланням, продаючи товари в інтернеті. А хмельничанка втратила майже 100 000 гривень після розмови з псевдобанкіром.

Про ці випадки розповіли правоохоронці.

40-річна жителька Кам’янця-Подільського повідомила у поліцію, що у месенджері їй написала сестра та попросила позики. Жінка одразу перерахувала на вказаний у листуванні рахунок 15 000 гривень.

“Пізніше, зателефонувавши сестрі аби запитати, чи прийшли кошти, потерпіла дізналась – сторінку сестри зламали шахраї та ніякої позики вона не просила”, – розповіли поліцейські.

27-річний житель Дунаєвеччини продавав у соцмережах особисті речі. Йому написав потенційний покупець та запропонував оформити «безпечну покупку». Для цього зловмисник надіслав фішингове посилання, за яким потерпілий перейшов та вказав свої банківські дані. Отримавши конфіденційну інформацію, шахрай поцупив з картки заявника майже 60 000 гривень.

Понад 14 000 гривень втратила 31-річна кам’янчанка, у якої псевдобанкіри випитали банківські дані.

“До жінки зателефонували нібито із банку та повідомили, що її рахунок опинився під загрозою несанкціонованого зняття коштів. Для захисту рахунку потерпіла мала продиктувати код, цифри на звороті картки та смс-код від банку. Як тільки заявниця виконала всі настанови шахрая, з її рахунку зникли всі заощадження”, – розповіли деталі афери правоохоронці.

Жертвою такої ж шахрайської схеми стала 41-річна хмельничанка. До жительки обласного центру зателефонував псевдобанкір та повідомив, що нібито хтось намагається зняти кошти з її банківського рахунку. Аби заблокувати неправомірні дії, необхідно виконати ряд операцій у банківському додатку. Потерпіла зробила, як надиктував зловмисник, після чого з її картки зникло майже 100 000 гривень.

Наразі правоохоронці встановлюють всі обставини цих подій та просять громадян бути обачними.

Нагадують:

  • Не повідомляйте незнайомцям свої банківські дані, а також не вказуйте їх за невідомими посиланнями.
  • У разі прохання позики знайомого в месенджері радять зателефонувати та запитати особисто, чи дійсно людина потребує такої допомоги.

Не дайте себе ошукати, бережіть себе та свої заощадження.

Источник материала
loader
loader