Для найшвидшого завершення війни в Україні достатньо вивести війська РФ - Боррель
Для найшвидшого завершення війни в Україні достатньо вивести війська РФ - Боррель

Для найшвидшого завершення війни в Україні достатньо вивести війська РФ - Боррель

Найшвидшим шляхом для завершення війни в Україні є повне виведення всіх російських військ. При цьому лише сама Україна може визначати, яким вона хоче бачити завершення війни.

Про це у Нью-Йорку під час засідання Ради Безпеки ООН, яке було присвячено ситуації в Україні, заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Дехто заявляє тут сьогодні, що любить мир, хоча ніхто не любить мир більше за українців. Але ці люди хочуть миру швидше, іще швидше, у найшвидший спосіб. При цьому вони не згадують, що найшвидший шлях, - щоб Росія вивела свої війська з України. Це був би найшвидший із всіх можливих шляхів», - наголосив він.

За словами Борреля, є й інший шлях до «миру», - якщо Україна капітулює під тиском агресора та поступиться своїми територіями. Люди, котрі виступають за такий «мир», невдоволені допомогою, яку ЄС надає Україні, тому що вона не дозволяє «завершити» цю війну та надає Україні спроможності для самооборони.

Європа хоче, щоб Україна продовжувала захищатися, наголосив високий представник ЄС.. Тому що її поразка є неприйнятною, вона не могла б призвести до справжнього миру, натомість була б приводом для нападника повторювати свої атаки знову і знову.

«Росія розпочала війну проти України, і це перша війна інтересів в Європі з часів Другої світової. Україна обороняє себе, відповідно до свого права на самооборону, що передбачено Статутом ООН, проти (нападу – ред.) ядерної держави. Міжнародне співтовариство має залишатися рішучим у підтримці української свободи, незалежності, суверенітету та територіальної цілісності в межах її міжнародно визнаних кордонів», - сказав Боррель

Він нагадав дані доповіді ООН про те, що Росія навмисне руйнує домівки українців та критичну інфраструктуру, щоб позбавити мирне населення базових послуг, необхідних для виживання в умовах зими. Внаслідок таких цілеспрямованих атак були зруйновані дві третини спроможностей України з генерації електрики.

Крім того, нещодавні поставки в Росію іранських ракет малого радіуса дії, як і постачання зброї з Північної Кореї, дозволяють Кремлю продовжувати агресію проти України, є фактором суттєвої матеріальної ескалації та містять пряму загрозу для європейської безпеки. Ця зброя, на переконання головного європейського дипломата, скоріш за все буде використана проти мирного населення України, та призведе до нових страждань і руйнувань.

Боррель наголосив, що Європейський Союз залишається непохитним у підтримці України та її пропозицій щодо досягнення справедливого і тривалого миру, з опорою на міжнародне право та Статут ООН. Він нагадав, що більше 110 країн та організацій підтримали комюніке першого Саміту миру, який підтвердив підтримку суверенітету, незалежності та територіальної цілісності країни, що зазнала агресії.

«Це справа України, і лише України – визначати, як вона хоче бачити завершення цієї війни. Ми маємо приділяти більше уваги постійним порушенням ембарго проти Росії, ми маємо бути занепокоєні обходженням санкцій, тому що саме це дозволяє затягувати війну. Ми маємо посилити легітимність нашої підтримки України, будучи послідовними у дотриманні наших цінностей. Це найкращий шлях, яким ми можемо підтримати Україну», - резюмував високий представник ЄС.

Як повідомлялося, у Нью-Йорку відбувається 79-та сесія Генеральної Асамблеї ООН. Тема цьогорічних дебатів високого рівня - «Нікого не залишити осторонь: спільні дії в ім'я миру, сталого розвитку та людської гідності для нинішнього і майбутніх поколінь».

Теги по теме
Украина война
Источник материала
loader