Журналісти Sky News розкрили схему імпорту престижних автомобілів до Росії через Грузію
Журналісти Sky News розкрили схему імпорту престижних автомобілів до Росії через Грузію

Журналісти Sky News розкрили схему імпорту престижних автомобілів до Росії через Грузію

Британські журналісти два дні провели біля грузинсько-російського кордону, на власні очі побачили, як перевозять десятки автомобілів та інші вантажі, і поспілкувалися з багатьма людьми, які займаються цією торгівлею.

Журналісти Sky News поїхали до Грузії і розкрили схему ввезення до Росії престижних автомобілів, попри заборону їх імпорту санкціями Британії та Євросоюзу. Про це йдеться у розслідуванні британського телеканалу.

Журналісти пояснили, що з-поміж усіх заборонених для експорту в Росію товарів вирішили зайнятися саме автівками тому, що їх простіше відстежити, адже транспортування автомобіля є значно помітнішим, ніж інших, дрібніших товарів.

Як пише видання, судячи зі статистичних даних, після російського вторгнення в Україну 2022 року і накладення нових санкцій на Росію, експорт підсанкційних товарів до РФ практично впав до нуля. Проте він раптово різко зріс до сусідніх з Росією країн — Казахстану, Азербайджану, Грузії тощо.

Журналісти Sky News розкрили схему імпорту престижних автомобілів до Росії через Грузію - Фото 1

Експерти з питань санкцій казали, що підозрюють, що кавказькі країни майже напевно використовуються як своєрідний канал для переправлення санкційних товарів до Росії. Проте, пише Sky News, сліди даних експорту обривалися, коли ці автомобілі в'їжджали на Кавказ.

Через це журналісти телеканалу за підказкою місцевого жителя попрямували до Грузії і провели два дні поблизу російського кордону. Там вони побачили, як туди привозили автомобілі та інші вантажі, а потім відправляли їх до Росії. Вони поспілкувалися з багатьма людьми, які займаються цією торгівлею, і виявили складну, але відточену систему, призначену для транспортування європейських автомобілів до Росії.

Журналісти Sky News розкрили схему імпорту престижних автомобілів до Росії через Грузію - Фото 2

Одна група чоловіків відповідає за доставку автомобілів до кордону — іноді з автосалонів у Тбілісі, іноді з чорноморських портів Поті або Батумі. Здебільшого вони заздалегідь не знають, звідки походять автомобілі — чи безпосередньо з країн-експортерів, як Велика Британія, чи через інші кавказькі держави, такі як Азербайджан.

Після доставки до кордону вони залишають автомобілі там на стоянках на кілька днів, поки не будуть оформлені необхідні документи. Як пише видання, хоча Грузія теж запровадила заборони на ввезення автомобілів до Росії, існує чимало лазівок, які дають змогу перевезти авто через кордон.

Один зі способів — зареєструвати та розмитнити авто у Вірменії. Інший — сказати на кордоні, нібито везеш автомобілі через Росію до Киргизстану — хоча, як пише видання, «насправді всі все розуміють». Або ж на автомобілі просто ставлять транзитні номери, після чого їх можна вільно везти через кордон.

Журналісти побачили на власні очі, як у такий спосіб переправляли через кордон багато автомобілів. За їхніми словами, ключовим у цій системі є те, що жодну особу в ланцюжку не можна легко звинуватити в якомусь злочині — хоча, якщо зібрати все докупи, це, безумовно, є порушенням санкційного законодавства.

Крім того, це означає, що автомобілі не з'являються в митних даних. З точки зору статистики, вони просто прибувають до Азербайджану чи Грузії, а потім зникають.

«Як ми дізналися, це лише один із численних маршрутів, якими санкційні товари потрапляють до Росії, але саме такі маршрути значною мірою пояснюють, як Путіну вдається забезпечувати свій режим компонентами, необхідними для ведення війни, і предметами розкоші, необхідними для винагороди своїх наближених.

Результат суперечить обіцянкам, які лунали під час запровадження цих санкцій: російська економіка залишається сильною, в Москві немає дефіциту товарів першої та другорядної необхідності, а кавказькі країни, такі як Грузія та Азербайджан, отримали величезний економічний поштовх завдяки тому, що стали неофіційними торговельними каналами. Виграли всі, окрім українців», — ідеться в матеріалі.

Читайте також: 

  • Звільнення, скасування тендерів, арешти активів. На що впливають журналістські розслідування та як виміряти їхню ефективність
  • New York Times описало схему викрадення українських дітей з окупованих територій
  • Міжнародне розслідування про кремлівську фабрику фейків проводили журналісти з 13 країн

Фото: Sky News

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Россия Великобритания санкции расследование Грузия
Источник материала
loader