Загострення конфлікту: новий етап війни між Ізраїлем та Ліваном
Загострення конфлікту: новий етап війни між Ізраїлем та Ліваном

Загострення конфлікту: новий етап війни між Ізраїлем та Ліваном

Напруженість між Ізраїлем і Ліваном досягла нового піку після того, як ізраїльські ВПС завдали авіаударів по численних об’єктах, пов’язаних з “Хезболлою”. За повідомленнями ліванських влади, внаслідок цих атак загинуло щонайменше 492 людей, серед яких 35 дітей, а понад 1600 отримали поранення.

Як пише Reuters, за словами одного з ліванських чиновників, це найбільша кількість загиблих з моменту закінчення громадянської війни 1975-1990 років.

У понеділок ізраїльські військові завдали наймасштабніших від початку загострення конфлікту ударів по “Хезболлі” на півдні Лівану, у східній долині Бекаа та північному регіоні біля Сирії.

Ізраїльські військові заявили, що протягом понеділка вразили 1600 об’єктів “Хезболли” в Лівані.

Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) стверджує, що мішенню ізраїльських військових стали крилаті ракети, реактивні снаряди та ударні безпілотники, які були “розміщені в самому серці сіл, в будинках мирних жителів”. Армія оборони Ізраїлю заявляє, що “Хезболла” планувала запустити їх в бік Ізраїлю, “одночасно наражаючи на небезпеку мешканців Лівану”.

Начальник генштабу ЦАХАЛ Герці Халеві повідомив, що ізраїльські військові готуються до наступного етапу своєї операції у Лівані.

“По суті, ми завдаємо ударів по бойовій інфраструктурі, яку “Хезболла” будувала останні 20 років. Це дуже важливо. Ми завдаємо ударів по цілях і готуємося до наступних етапів”, – сказав він.

Ізраїльські військові заявили, що в понеділок увечері завдали прицільного удару по Бейруту. Агентство Reuters повідомляє, що мішенню Армії оборони Ізраїлю був командир Хезболли Алі Каракі.

Однак “Хезболла” повідомила, що Каракі “живий і здоровий, і переїхав у безпечне місце”.

Своєю чергою, у вівторок уранці “Хезболла” випустила десятки ракет у бік північного Ізраїлю. Більшість із них перехопили, але є деякі пошкодження будівель, повідомив ЦАХАЛ.

У заяві “Хезболли” йдеться, що вона бомбила поселення Кір’ят-Шмона, розташоване в районі Верхньої Галілеї на півночі Ізраїлю.

Прем’єр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу звернувся до мешканців Лівану і закликав залишити “небезпечні зони”. Він стверджує, що коли ізраїльська операція завершиться, люди зможуть повернутися до своїх домівок.

Міністр охорони здоров’я Лівану Фірас Абіад заявив, що “головною метою цих атак було спровокувати втечу цивільного населення з районів, які зазнали нападу”.

“Очевидно, що намір ізраїльського уряду полягає в ескалації та провокуванні, – сказав він в інтерв’ю радіостанції BBC Radio 4. – Ми перебуваємо на новому етапі війни. Спочатку це були цілеспрямовані атаки, а тепер невибіркові”.

За його словами, переважна більшість населення не хоче війни.

“Рішення про необхідність ескалації було прийнято за кордоном”, – додав Абіад.

Франція у понеділок вимагала скликати засідання Ради безпеки ООН, щоб обговорити ситуацію в Лівані.

Як повідомляє агентство AFP, про це оголосив у понеділок на сесії Генеральної асамблеї ООН міністр закордонних справ Франції Жан-Ноель Барро. Він закликав усі сторони “уникнути регіонального спалаху, який буде руйнівним для всіх”.

Попередження Ізраїлю

За словами кореспондента ВВС у Бейруті Нафіса Коннаварда, у понеділок вранці жителі південного Лівану отримали текстові та голосові повідомлення із закликом триматися подалі від житлових будівель, які, за словами ізраїльтян, “Хезболла” використовує для зберігання зброї.

На одному з відео, що розповсюджуються в соціальних мережах, видно мешканця села, який отримав голосове повідомлення, в якому йдеться про те, що ізраїльська операція триває і вступила “в нову фазу”.

“Якщо ви перебуваєте в селі, яке використовує “Хезболла”, негайно залиште його заради власної безпеки”, – йдеться у голосовому повідомленні.

Міністр інформації Лівану Зіад Макарі повідомив, що до його офісу теж надійшов дзвінок із таким попередженням, і назвав це частиною психологічної війни, яку веде Ізраїль.

“Громадяни Бейрута та низки районів отримують на стаціонарні телефони попередження, джерелом яких є ізраїльський ворог, який наказує їм швидко евакуюватися”, – йдеться у повідомленні офіційного Національного агентства новин Лівану (NNA).

Голова державної телекомунікаційної компанії Ogero Імад Крейдіє заявив агентству AFP, що “система стаціонарного зв’язку в Лівані блокує всі повідомлення з Ізраїлю”, але Ізраїль “обходить системи зв’язку, використовуючи міжнародний телефонний код дружньої країни”. За даними Ogero, ізраїльські служби зробили понад 80 тисяч дзвінків із попередженнями.

Як повідомляє кореспондентка ВВС Орла Герін, яка перебуває у Бейруті, після повідомлень з попередженнями про евакуацію на столичних вулицях утворилися затори. За даними Герін, жителів Бейрута попереджали про необхідність евакуюватися з низки районів міста, включно з Хамрe. У цьому районі є Міністерство інформації, банки та університети, і він, за словами Герін, не є оплотом “Хезболли”.

Уряд Лівану оголосив, що школи у різних частинах країни будуть відкриті для цивільних осіб, евакуйованих з півдня. У державних школах навчальний рік ще не розпочався, а приватним школам у багатьох регіонах країни наказали призупинити заняття із завтрашнього дня.

Заклики евакуюватися жителі Лівану отримують не лише на стаціонарні телефони, а й на мобільні - у вигляді смс

Автор фото,JOSEPH EID / AFP

Підпис до фото,Заклики евакуюватися жителі Лівану отримують не лише на стаціонарні телефони, а й на мобільні – у вигляді смс

Найбільша хвиля авіаударів

Нова серія авіаударів по “Хезболлі”, яку підтримує Іран, – наймасштабніша за майже рік від початку конфлікту. Ізраїль завдає ударів по півдню Лівану, східній частині долини Бекаа та північному регіону поблизу Сирії.

Міністерство охорони здоров’я Лівану вимагає від усіх лікарень на півдні країни скасувати нетермінові операції. Лікарям надали розпорядження готуватися до прийому поранених, яких можуть доставити до відділень невідкладної допомоги.

Раніше Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) заявила, що військові “завдають ударів по об’єктах терористів, які належать терористичній організації “Хезболла” на півдні Лівану”.

Ізраїльські військові повідомили про завдання авіаударів по південній частині Лівану

Автор фото,RABIH DAHER/AFP

Підпис до фото,Ізраїльські військові повідомили про завдання авіаударів по південній частині Лівану

Минулими вихідними Ізраїль та “Хезболла” продовжували обмінюватися авіаударами.

У ніч проти неділі “Хезболла” атакувала з Лівану десятками ракет північ Ізраїлю. За твердженнями ізраїльської армії, більшість із випущених 105 ракет перехопили, але деякі будинки зазнали пошкоджень.

“Хезболла” заявила, що завдала ударів по промислових і військових об’єктах як акт відплати – після серії вибухів пейджерів і рацій членів угруповання.

Після п’ятничного авіаудару по Бейруту, внаслідок якого, за твердженням Армії оборони Ізраїлю, були вбиті 16 старших командирів “Хезболли”, Ізраїль продовжив атакувати цілі в Лівані. Ліванська влада заявила, що в п’ятницю в Бейруті загинули 45 людей.

У суботу десятки ізраїльських військових літаків завдавали ударів по південному Лівану. Речник ізраїльської армії Даніель Хагарі говорив, що там помітили приготування “Хезболли” до обстрілів Ізраїлю.

Минулого тижня по всьому Лівану вибухнули тисячі пейджерів та портативних рацій, вбивши щонайменше 37 людей та поранивши тисячі інших. “Хезболла” звинуватила в тій атаці Ізраїль, який відкрито не визнав свою причетність до того, що сталося. Досі немає повної ясності про те, як провели цю масштабну операцію.

Теги по теме
Израиль
Источник материала
loader
loader