Витяжка на кухню: типи та критерії вибору
Витяжка на кухню: типи та критерії вибору

Витяжка на кухню: типи та критерії вибору

На кухні обов’язково повинна присутня як основна, так і другорядна техніка. Наприклад, не можна обійтися без холодильника чи плити. Те саме можна сказати і щодо витяжки. Під час приготування їжі обов’язково з’являються випари, різні запахи. Щоб відразу позбавлятися всього цього, знадобиться витяжка на кухню, яка здатна впоратися навіть із задимленням. Ось тільки її потрібно правильно підбирати, щоб вона давала максимально корисний ефект. І з чого потрібно починати?

Типи витяжок

Виробники пропонують різні моделі витяжок на кухню. Але якщо брати до уваги їхній принцип роботи, всі вони діляться на 2 категорії:

  • рециркуляційна, здатна проганяти забруднене повітря через фільтри та повертати його назад у приміщення;
  • проточна, де забруднене повітря відразу виводиться через вентиляцію надвір.

Який варіант вважається найбільш вигідним, а отже, і найкращим? Тут багато що залежить від того, йдеться про приватний будинок чи міську квартиру. І що це за багатоповерховий будинок, де розміщена кухня.

Кухонні витяжки діляться ще за одним показником – за своєю конструкцією. Тут розмаїтість вже значніша.

  1. Вбудовані, де вже назва каже, що така техніка вміщена в кухонній шафі і її практично не видно.
  2. Підвісні, які, як правило, кріпляться не до стелі, а до стіни і, як перший тип, популярні.
  3. Камінна, де є спеціальний купол, куди поміщаються не тільки фільтри, але ще й вентилятор.
  4. Похилі, дуже вигідні тим, що зручні при приготуванні їжі, тому що не заважають рухатися голові куховарки.
  5. Острівні, коли плита знаходиться не біля стіни, і тоді витяжку доводиться кріпити до стелі.

Останні кілька років почали з’являтися і кухонні витяжки, які можна регулювати по висоті розташування. По-перше, зріст домогосподарки може відрізнятися. А по-друге, при приготуванні їжі вдасться нижче опускати витяжку, щоб усі випари одразу видалялися, нічого не потрапляло на кухню, а далі і в інші приміщення.

Важливі критерії

Вибирати кухонну витяжку необхідно за різними критеріями. І за типом, і за конструкцією. Але обов’язково слід звертати увагу ще й на показник продуктивності. Тут важливе значення має обсяг приміщення. Продуктивність розраховується з урахуванням таких даних:

  • площа кімнати;
  • висота стелі;
  • періодичність оновлення повітря;
  • показник запасу.

Повітря, як правило, на кухні повинне оновлюватися від 10 до 12 разів на годину. А показник запасу зазвичай становить 25-30%. Адже не завжди буває так, що двері на кухню щільно зачинені. Але коли йдеться про квартиру-студію, тоді до уваги береться вся площа приміщення.

Сьогодні виробники пропонують кухонні витяжки, що оснащені кількома швидкостями роботи. Кількість випаровування при приготуванні різної їжі може суттєво відрізнятися. В одному випадку потрібно витягувати дрібні краплі жиру, що літають в кімнаті, а в іншому — лише неприємний запах. Потрібно дивитися і на матеріал виготовлення витяжки. Хтось вибирає практичність, а іншим важлива краса та естетика. Пластикові витяжки вигідні своєю вартістю. Ось тільки пластик, та ще над плитою, де температура періодично змінюється, швидко вигоряє та змінює свій колір. А якщо йдеться про металевий корпус, краще вибирати нержавіючу сталь або алюміній. Є витяжки зі скляними панелями, але їх доведеться часто чистити.


Источник материала
loader
loader