У Києві презентували колекцію одягу, створену в рамках проєкту «СтійкістьUA»
У Києві презентували колекцію одягу, створену в рамках проєкту «СтійкістьUA»

У Києві презентували колекцію одягу, створену в рамках проєкту «СтійкістьUA»

У Києві представили колекцію одягу, яку створили українські підлітки у рамках соціального проєкту «СтійкістьUA».

Презентація колекції відбулася в Укрінформі.

"У нас дві основні складові проєкту. Перша – це те, що діти, які мають суттєві проблеми зі здоров'ям, вони такі самі діти, як і будь-хто. І вони можуть мріяти, можуть втілювати мрію, можуть вступати в профільні виші і розвиватися в тому напрямку, в якому вони хочуть бути почутими, через який вони хочуть інтегруватися в це життя, в соціум. Тому одна зі складових – це інклюзія. Друга складова – це діти, які доносять до суспільства через моду, через красиву історію дуже важливий меседж - проблема з екологією в Україні", - сказала керівниця проєкту «СтійкістьUA» Ірина Петренко.

У Києві презентували колекцію одягу, створену в рамках проєкту «СтійкістьUA» - Фото 1

Вона зазначила, що головна тема колекції – це квіти, занесені до Червоної книги України, які намалювала українська художниця Оксана Лупич в стилі акварелі. За її словами, ці квіти були інтегровані в колекцію кількома способами.

"Вони були надруковані на тканині, і вони були інтегровані через вишивку колажну. Унікальна методика, коли зображення створюється за рахунок вишивки і шматочків різних тканин", - пояснила Петренко.

Радниця-уповноважена Президента з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук зазначила, що дуже важливо говорити про стигму, яка досі існує в українському суспільстві щодо неможливості дітей з інвалідністю отримувати гідну професію та бути конкурентоспроможними на ринку праці.

У Києві презентували колекцію одягу, створену в рамках проєкту «СтійкістьUA» - Фото 2

"Діти з інвалідністю мають точно такий самий потенціал, вони такі ж творчі. І я думаю, що сьогодні ми як країна розуміємо, що маємо зберегти нашу країну для наших майбутніх поколінь, для наших дітей. І так само ідентично ми сьогодні маємо говорити про екологію, зберігати природу для майбутніх поколінь", - сказала Герасимчук.

До проєкту були залучені 12 учасників віком від 13 до 20 років (внутрішньо переміщені особи, підлітки з інвалідністю та порушеннями слуху), які перебувають під опікою спеціалізованої дитячої лікарні “Охматдит” та ГО «Відчуй».

У Києві презентували колекцію одягу, створену в рамках проєкту «СтійкістьUA» - Фото 3 У Києві презентували колекцію одягу, створену в рамках проєкту «СтійкістьUA» / Фото: Олександр Клименко. Укрінформ

Амбасадорка сталої моди, українська дизайнерка Ольга Лимаренко вже презентувала колекцію у Варшаві, Мадриді та Нью-Йорку. До промоції колекції підлітків долучились відомі акторки театру та кіно Ада Роговцева, Наталя Васько, Ірма Вітовська-Ванца, ведуча ICTV Олена Фроляк та засновниця ГО «Освіторія» Зоя Литвин.

У Києві презентували колекцію одягу, створену в рамках проєкту «СтійкістьUA» - Фото 15

Проєкт реалізовано за підтримки Українського культурного фонду.

«СтійкістьUA» - це другий проєкт Школи кравецької майстерності та дизайну Tailors School, що створює простір для соціальної адаптації та психологічної підтримки.

Як повідомлялося, в Україні за підтримки Українського культурного фонду вийшла серія унікальних аудіоказок «Казкова хатинка».

Теги по теме
Киев Дети
Источник материала
loader