На станції Академік Вернадський зафіксували рекордний ураганний вітер
На станції Академік Вернадський зафіксували рекордний ураганний вітер

На станції Академік Вернадський зафіксували рекордний ураганний вітер

У ніч на 22 вересня біля антарктичної станції Академік Вернадський вітер досяг швидкості 42,5 м/с, що стало найвищим показником від початку спостережень у 1947 році.

Біля української антарктичної станції “Академік Вернадський” зафіксували новий рекорд швидкості вітру.

У ніч на 22 вересня він сягнув 42,5 м/с або 153 км/год, що є найвищим показником з 1947 року, відколи ведуться спостереження. За шкалою Бофорта цей порив оцінили в 12 балів, класифікувавши як ураган. Полярники зазначили, що такі екстремальні погодні умови є досить поширеними в цьому регіоні.

Під час чергування механік Віталій Камінський помітив, що один із прив’язаних човнів на станції майже зірвало в океан через потужний вітер. Швидка реакція та допомога колег допомогли врятувати човен без руйнувань. Відео з інциденту зафіксували полярники.

Науковці пояснили, що за останнє десятиліття рекорди швидкості вітру на Вернадському фіксували неодноразово, що свідчить про зміну клімату. Тенденція зміщення циклонів ближче до станції та збільшення їхньої інтенсивності посилює ці погодні явища.

Раніше повідомлялося, що полярники на станції Академік Вернадський вперше за багато років спостерігали та зафіксували рідкісне південне полярне сяйво.



Теги по теме
прогноз погоды
Источник материала
loader