Спека та енергоресурси: якими будуть ціни на овочі цього року
Спека та енергоресурси: якими будуть ціни на овочі цього року

Спека та енергоресурси: якими будуть ціни на овочі цього року

Миколаївські аграрії через спеку отримали урожай овочів на третину менше прогнозованого, тому очікувати зниження цін на цю продукцію не варто.

Про це повідомив очільник групи компаній ТОВ «СП «ПАЕК» Юрій Кормишкін в коментарі «Укрінформу».

«Цьогоріч овочівники недоотримали врожай через аномальну спеку та посуху. Особливо такі різкі зміни клімату вдарили по півдню України. У середньому зниження врожайності склало більше 30%, а по окремих культурах цей показник сягнув 45-50%», — сказав Кормишкін.

За його словами, зачепила посуха не тільки ранній врожай, але й завдала удару по літніх посівах. Наприклад, по середньопізній капусті підприємство втратило чверть урожаю — 5 з 20 га. Адже висаджена в липні розсада через спеку не змогла прийнятись та повною мірою приживитись для подальшого розвитку.

Аграрій стверджує, що ціна на овочі, зокрема, так званого борщового набору буде досить високою, і сподіватись на зниження не варто.

«Насамперед на вартості відобразиться зростання накладних витрат. Овочі літнього посіву здебільшого закладаються в овочесховища, холодильники, що тягне за собою додаткові витрати на оренду складів для тих виробників, які не мають власних потужностей для зберігання продукції. На зростання ціни вплине і збільшення вартості електроенергії, яка наразі в середньому складає 8-10 грн за кВт-годину з ПДВ», — наголошує Кормишкін. 

Він також говорить, що зростуть витрати на низку операцій зі збору врожаю, логістичні послуги внаслідок суттєвого підвищення податків та вартості пального у зв’язку зі збільшенням акцизів. Адже, як відомо, з 1 вересня ставки акцизного податку за 1000 л бензину збільшено на 13,5%, дизпаливо — на 27,3%.

Кормишкін звертає увагу і на те, що під час відключень електроенергії зросте вартість зберігання через використання генераторів на дизпаливі для забезпечення живленням овочесховищ. Крім того, можливе збільшення податкового навантаження внаслідок зростання ПДФО та військового збору, не виключене й підвищення заробітної плати працівникам.

«Тому сподіватись на зниження ціни на овочеву продукцію поки марно. Такою є правда. Тож у кого є можливість, я рекомендую запастись на зиму овочами зараз», — зазначив аграрій.

За інформацією департаменту АПК Миколаївської ОВА, 2022 року виробництво овочів у області значно знизилося через бойові дії та окупацію частини території. Але аграрії поступово збільшують площі під ці культури, і 2024 року ними зайнято понад 30 тис. га. Близько половини — це картопля, а також овочі борщового набору, огірки, помідори, кабачки тощо.

Источник материала
loader