Фейкові новинні сайти поширюють дезінформацію про західні компанії, що працюють в Україні, — The Guardian
Фейкові новинні сайти поширюють дезінформацію про західні компанії, що працюють в Україні, — The Guardian

Фейкові новинні сайти поширюють дезінформацію про західні компанії, що працюють в Україні, — The Guardian

У The Guardian припускають, що контент на сайтах londoninsider.co.uk і talk-finance.co.uk був згенерований штучним інтелектом. Водночас, згідно з аналізом лінгвіста, оригінальний текст створила російськомовна людина.

Фейкові новинні сайти, зареєстровані у Великій Британії і схожі на британські медіа, поширюють дезінформацію про західні компанії, що працюють в Україні. Про це повідомило видання The Guardian.

Як зауважили журналісти, ймовірна російська пропагандистська операція стала причиною закликів до парламентарів внести зміни до законодавства, щоб змусити зареєстровані у Британії новинні сайти розкривати інформацію про власників, як це відбувається в ЄС.

Так, американська фірма Sarn, яка працює в Україні у сфері енергетики та військової техніки, заявила, що матеріали на сайтах londoninsider.co.uk і talk-finance.co.uk неправдиво звинувачують її в торгівлі зброєю, судовому шахрайстві та розкраданні коштів.

У The Guardian припускають, що контент на сайтах був згенерований штучним інтелектом. Водночас залучений Sarn лінгвіст зробив висоновок, що оригінальний текст створила російськомовна людина.

Під матерілами на londoninsider.co.uk можна помітити ім'я справжнього британського журналіста, однак він заявив, що не причетний до цього ресурсу.

Заступник голови правління Sarn Армен Агас заявив, що компанія категорично відкидає «безпідставні і повністю фейкові новини», які поширюють сайти під заголовком «Зброя, гроші і Сарн: Як чесько-американська група розкрадала Україну». Sarn залучила експертів із кібербезпеки та юристів.

Журналісти The Guardian надіслали запит про коментар ресурсу talk-finance.co.uk, від якого надійшла швидка відповідь про готовність зустрітися в «наметовому містечку» Кале, де проживають шукачі притулку та іммігранти, які планують перетнути канал до Великобританії.

Окрім цього, видання отримало відповідь від представника londoninsider.co.uk на ім’я Томас Хенвелл, який сказав, що сайт публікує «новини, засновані на фактах», і заявив, що компанія Sarn намагалася його залякати. Він відмовився сказати, кому належить сайт.

Випадки з фейковими британськими новинними сайтами відбуваються на тлі вибуху дезінформаційних кампаній в інтернеті з боку Росії. Компанія NewsGuard виявила, що неправдиві наративи про Україну та її союзників поширювалися в інтернеті ще до вторгнення в лютому 2022 року. Компанія заявила, що розвінчала понад 250 неправдивих наративів, пов'язаних з російсько-українською війною, і виявила 627 сайтів, які поширювали ці міфи.

Серед членів правління сайту, який запустили наприкінці 2023 року, — експомічник політика Джордж Пападопулос та його дружина Сімона Манджіанте, а також Анна Сорока, радниця голови терористичного угруповання «ЛНР» Леоніда Пасічника.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Великобритания
Источник материала
loader
loader