Випробування стрибка Deep Blue Aerospace зазнало аномалії за мить до приземлення
Випробування стрибка Deep Blue Aerospace зазнало аномалії за мить до приземлення

Випробування стрибка Deep Blue Aerospace зазнало аномалії за мить до приземлення

Китайська комерційна ракетна компанія Deep Blue Aerospace провела в неділю випробування першого ступеня ракети-носія, зазнавши часткової невдачі в останні моменти приземлення. Deep Blue Aerospace провела випробування о 1:40 ранку за східним часом (0540 UTC) 22 вересня на космодромі Ejin Banner у Внутрішній Монголії, використовуючи перший ступінь ракети Nebula-1.

Кадри вертикального зльоту та випробування вертикальної посадки показують, як ракета піднімається на задану висоту перед тим, як відключити два з трьох двигунів, що використовувалися для 179-секундного польоту.

Посадкові опори розгорнулися, як було заплановано, і ступінь завис над запланованим місцем посадки. Однак аномалія під час останньої фази вимкнення двигунів призвела до того, що висота приземлення виявилася вищою, ніж очікувалося, що призвело до часткового пошкодження.

Незважаючи на невдачу, компанія Deep Blue Aerospace підкреслила позитивні моменти у своїй заяві, стверджуючи, що ступінь Nebula-1 успішно виконав 10 з 11 основних завдань з перевірки, передбачених для цього польоту. Точність посадки склала близько 0,5 метра. Також було додано, що інновації в управлінні положенням, оптимізації траєкторії і наведенні з точністю до міліметра були успішно протестовані.

 

Примітно, що це було перше висотне випробування VTVL в Китаї з використанням ракетного ступеня орбітального класу. Тепер компанія готуватиметься до нового випробування VTVL, запланованого на листопад.

На першому ступені Nebula-1 використовується дев’ять гасово-рідинних кисневих двигунів Thunder-R. У недільному випробувальному польоті VTVL було використано три двигуни. Для польоту ракета була заправлена на п’яту частину свого запасу палива.

Компанія провела успішний кілометровий тест VTVL у травні 2022 року. Однак це перший раз, коли був використаний двигун Thunder-R, який буде використовуватися для орбітальних запусків. Фірма заявляє, що це випробування є кроком на шляху до наступних льотних випробувань на 100-кілометровій висоті, а також випробувань орбітального запуску і повернення на орбіту.

Deep Blue Aerospace також підкреслила, що випробування було проведено у суворій відповідності до вимог управління безпекою ракетних випробувань і відбувалося в безлюдній місцевості в пустелі Гобі. Китайська комерційна пускова компанія Space Pioneer ледве уникнула катастрофи в червні, коли її перший ступінь «Тяньлун-3» різко злетів під час випробування на статичний вогонь поблизу населених районів.

Орбітальна ракета Nebula-1 — це двоступенева ракета діаметром 3,35 метра. Вона буде здатна виводити на низьку навколоземну орбіту (НОО) 2 000 кілограмів, тоді як вдосконалена версія зможе піднімати на НОО 8 000 кілограмів. Deep Blue Aerospace також працює над більшою ракетою Nebula-2. Вона буде здатна відправити на ННО 20 000 кілограмів корисного вантажу.

Це випробування слідує за нещодавніми успішними випробуваннями VTVL китайськими компаніями. Нещодавно комерційна компанія Landspace провела 10-кілометрове випробування ракети-носія «Чжуке-3», в тому числі з перезапуском двигуна. Державна компанія SAST досягла 12 кілометрів у червні.

Ця активність відбувається в той час, коли Китай прагне створити ракети багаторазового використання і збільшити пускові можливості. Країні необхідно значно збільшити кількість запусків, щоб побудувати заплановані низькоорбітальні мегасузір’я, а саме Gouwang і G60/Thousand Sails.

Deep Blue Aerospace отримала стратегічне фінансування в серпні, після попереднього фінансування, залученого в травні. Минулого року центральний уряд Китаю визначив комерційну космонавтику як важливу галузь майбутнього. У 2024 році відбулася низка великих раундів фінансування для комерційних космічних компаній. Сильна підтримка комерційного космосу в Китаї з боку місцевих органів влади також послідувала за заявою центрального уряду.

Источник материала
loader
loader