Окупанти розграбовують заповідник «Камʼяні Могили»
Окупанти розграбовують заповідник «Камʼяні Могили»

Окупанти розграбовують заповідник «Камʼяні Могили»

Росіяни вивозять пам'ятки із заповідника «Камʼяні Могили». Про це повідомляє Маріупольська міська рада.

Окупанти опублікували відео, на якому росгвардія передає так званому «Маріупольському краєзнавчому музею» археологічні памʼятки XI – XII століть.

Росіяни вивозять пам’ятки із заповідника «Камʼяні Могили» pic.twitter.com/FjIjITtdUW

— ГЛАВКОМ (@GLAVCOM_UA) September 23, 2024

«Насправді це унікальні памʼятки половецького періоду, які знаходилися на території заповідника «Камʼяні Могили». Там росіяни розмістили військову базу. Тепер вони знищують та розграбовують заповідну зону, створену у 1927 році. Вцілілі памʼятки передають окупаційним музеям», – йдеться у повідомленні.

Заповідник «Кам’яні могили» – це одна з найдавніших пам’яток культури історії людства – їй понад 12 мільйонів років. Розташований він здебільшого у Володарському районі Донецької області біля села Назарівка (300 га), а близько сотні гектарів його припадають на Куйбишевський район Запорізької області вздовж правого берега річки Каратиш, лівої притоки річки Берди. Заснований заповідник у квітні 1927 року, а статусу заповідника набув 1961 року.

Маріупольська міська рада зазначає, що невідомо де тепер музей зберігатиме пам'ятки, адже будівлю Маріупольського краєзнавчого музею росіяни обстріляли навесні 2022 року і досі не відновили.

Источник материала
loader
loader