Льотчик назвав кількість винищувачів F-16, необхідних для паритету з росіянами
Льотчик назвав кількість винищувачів F-16, необхідних для паритету з росіянами

Льотчик назвав кількість винищувачів F-16, необхідних для паритету з росіянами

Україні треба щонайменше 200 винищувачів F-16 для встановлення паритету з росіянами у небі. Про це заявив льотчик-випробувач першого класу, полковник Повітряних сил ЗСУ Олександр Лиходід в етері телеканалу «Київ24».

Пілот переконаний, що 10-20 будь-яких літаків на фронті нічого не вирішують, тим паче, коли в умовах війни відбувається спочатку опанування керування винищувачами F-16.

«F-16 – це наше майбутнє, і це буде основна машина наших Повітряних сил. Тут друге – Умєров (Рустем Умєров, міністр оборони України, – «Главком»), Верховна Рада, керівництво країни хоче взяти «Міражі», «Гріпени», «Тайфуни»... Оце буде горе для нас. Це горе. Тому що ми розпиляємо особовий склад... Французи F-5 також нам планують надати. Їх у Франції усього 27 одиниць. Це чисто французька машина. Щоб на неї перенавчитися – треба пілотам і технікам два роки, тому що там французька мова, там все французькою», – пояснив Лиходід.

На його думку, Україні треба приблизно 200 літаків для ведення бойових дій на фронті та захисту західної і центральної України. «Чотири напрямки є. Це Харківський напрямок, Донецьк і Запоріжжя. Це три бригади. Три бригади – беремо 150 літаків. І так, щоб захищати Львів і центральну Україну – треба приблизно 200 літаків. Це в ідеалі, і взагалі, щоб вийти на паритет, на рівні умови з росіянами», – підрахував пілот.

За його словами, винищувачі F-16 є єдиною машиною, яку Україна зможе найкраще експлуатувати за допомогою Заходу. Він вважає, що літаки Mirage, Gripen і Typhoon не можуть стати замінниками винищувачам F-16, бо ці машини мають різні замінні запчастини. І тому, як наголосив Лиходід, треба вчитися літати лише на одній машині.

До слова, данський міністр оборони Троельс Лунд Поульсен заявив, що до кінця цього року Україна отримає від Данії ще одну партію винищувачів F-16. 

The New York Times із покликанням на ряд американських посадовців повідомляла, що у 2024 році Україна зможе використати на полі бою не більше десяти винищувачів F-16.

Источник материала
loader
loader