Командир елітної групи ССО, який загинув на Курщині. Згадаймо Євгена Лемешенка
Командир елітної групи ССО, який загинув на Курщині. Згадаймо Євгена Лемешенка

Командир елітної групи ССО, який загинув на Курщині. Згадаймо Євгена Лемешенка

Щодня о 9 ранку українці вшановують пам’ять усіх, чиє життя забрала російсько-українська війна. Нині згадаємо Євгена Лемешенка. 

У Курській області 16 вересня 2024 року загинув командир елітної групи Сил спеціальних операцій ЗСУ, пластун, 29-річний Євген Лемешенко (Печеніг). Про це повідомив голова Крайової пластової ради Юрій Юзич.

Євген Лемешенко народився у місті Світловодськ на Кіровоградщині, але вже через рік його родина перебралася на постійне місце проживання до Фастова.

Здобув вищу освіту інженера механіка у Національному університеті харчових технологій у Києві.

З дитинства займався спортом, відвідував заняття футбольної секції. Працював учителем фізичної культури та спорту у Фастівській школі №7.

Голова Крайової пластової ради розповів, що Лемешенко пройшов пластовий юнацький вишкіл у 37-му курені ім. Миколи Міхновського.  

Євген Лемешенко йде першим під час таборової мандрівки «Лісової школи»
Євген Лемешенко йде першим під час таборової мандрівки «Лісової школи»
фото: Юрій Юзич, Facebook

Євген був учасником багатьох пластових таборів та вишколів, зокрема в Холодному Яру. Інструктором та осавулом (бунчужним) на одному з найпопулярніших серед юнацтва таборів Пласту – «Легіон – військово-патріотичне виховання».

Пройшов майже всі можливі вишколи пластових виховників юнацтва, включно із міжкрайовим табором «Лісова школа». Був пластовим виховником юнацтва і станичним «Пласту» у Фастові на Київщині (тобто керівником місцевого осередку пластового руху).

«У своєму життєписі Євген написав: «Я склав свою пластову присягу. Я впевнений, що це лише початок, буду змінювати світ на краще, плекати українські традиції та звичаї, зможу допомогти розвинути «Пласт», не зверну з обраного шляху!» – зацитував Юзич.

За словами Юзича, Євген Лемешенко був одним із найкращих пластунів-військовиків.

«Мій побратим з куреня «Орден Залізної Остроги». З дитинства пройшов чудовий вишкіл у військово-патріотичному клубі «Каскад». Тренер із рукопашного бою та переможець багатьох змагань – від фрі-файту до козацьких єдиноборств», – написав Юзич.

Євген Лемешенко пішов захищати Україну з перших днів повномасштабного вторгнення, хоча мав «бронь» як учитель. Спершу зголосився добровольцем до 208-го батальйону Тероборони, у групу швидкого реагування під керівництвом свого тренера та виховника Юрія Пустовія.

Згодом продовжив службу у 250-му батальйоні ТрО в складі розвідвзводу на посаді командира розвідувального відділення.

Після здачі Q-курсу ССО, який пройшов повністю, розпочав службу в 73-му Центрі ССО, де став командиром групи.

Загинув 16 вересня у прямому бою з ворогом під час виконання бойового завдання в селі Обухівка Кореневського району Курської області.

«Главком» долучається до хвилини мовчання. Ми вшановуємо памʼять усіх українців, які загинули у боротьбі за Батьківщину. Ми згадуємо загиблих від рук російських загарбників, запалюємо свічки пам’яті та схиляємо голови у скорботі під час загальнонаціональної хвилини мовчання, вшановуючи світлу пам’ять громадян України, які віддали життя за свободу і незалежність держави: усіх військових, цивільних та дітей, усіх, хто загинув у боротьбі з російськими окупантами та внаслідок нападу ворожих військ на українські міста і села.

Источник материала
loader
loader