Дощі не дуже покращили умови для сівби озимих
Дощі не дуже покращили умови для сівби озимих

Дощі не дуже покращили умови для сівби озимих

Кінець другої декади вересня характеризувався теплою як для цього періоду та переважно бездощовою погодою.

Про це йдеться в Аналітичній довідці про агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур в Україні від НААН, опублікованій на сайті Мінагрополітики.

Зазначається, що середня температура повітря знаходилася у межах від 13,0°С до 25°С і була на 1,2-6,2°С вище норми. Максимальна температура повітря у найтепліші дні підвищувалася до 27,1-28,0°С, мінімальна — у найпрохолодніші ночі знижувалася до 8,0-14,0°С. Температура ґрунту на глибині 5 см становила 14,7°С.

«У середині другої декади вересня у західних та південних областях пройшли дощі різної інтенсивності, місцями у вигляді злив. За даними наукових установ академії, їх середня кількість у Львівській області становила 47,9 мм (понад дві декадні норми), у Одеській — 77,8 мм, у Київській — 34-91 мм, що становило 22-57% норми, тому запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту на більшості площ Київської області, призначених під посіви озимих культур, були незадовільними та недостатніми (менше 20 мм), а на окремих полях південно-східних районів області спостерігалася ґрунтова посуха.

У Житомирській області запаси продуктивної вологи в орному шарі становили від 0,5 до 5 мм. В окремих районах центральних областей ґрунт був зовсім сухим», — констатують науковці. 

І додають, що агрометеорологічні умови для завершення вегетації та збирання врожаю пізніх сільськогосподарських культур протягом останнього тижня були задовільними.

«Лише у Львівській та Одеській областях надмірне зволоження ґрунту уповільнило збирання пізніх сільськогосподарських культур, але позитивно вплинуло на початок росту рослин ріпаку озимого та підготовки ґрунту під посів озимих зернових культур», — підсумували в НААН.

Источник материала
loader
loader