Рада Безпеки ООН застаріла, її авторитет підірваний - Гутерреш на Саміті майбутнього
Рада Безпеки ООН застаріла, її авторитет підірваний - Гутерреш на Саміті майбутнього

Рада Безпеки ООН застаріла, її авторитет підірваний - Гутерреш на Саміті майбутнього

Документи, які розглядаються під час Саміту майбутнього, відкривають шлях до нових перспектив і можливостей, зокрема реформування Ради Безпеки, вважає генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це він заявив у неділю, звернувшись до учасників саміту, що відбувається у Нью-Йорку.

Генсек наголосив, що закликав розглянути «глибокі реформи, спрямовані на те, щоб зробити глобальні інститути більш легітимними, справедливими й ефективними, заснованими на цінностях Статуту ООН». 

«Я скликав цей саміт, тому що наш світ збивається зі шляху – і нам потрібні жорсткі рішення, щоб повернутися на правильний шлях, – сказав Гутерреш. – Конфлікти вирують і множаться – від Близького Сходу до України і Судану, і кінця їм не видно».

За його словами, системі колективної безпеки загрожують геополітичні розбіжності, ядерне протистояння, розробка нових озброєнь і розгортання театрів воєнних дій. 

Також Гутерреш повторив заклик до відмови від викопного палива задля зменшення шкідливих викидів у атмосферу. 

«Нові технології, зокрема штучний інтелект, розробляються в моральному і правовому вакуумі, без будь-якого управління чи обмежень», – зазначив він.

На його переконання, нинішні багатосторонні інструменти й інститути не здатні ефективно реагувати на сьогоднішні політичні, економічні, екологічні та технологічні виклики, оскільки «відображають минулу епоху». 

«Рада Безпеки ООН застаріла, і її авторитет підірвано, – ­наголосив генсек. – Якщо її склад і методи роботи не будуть реформовані, вона в кінцевому підсумку втратить будь-який авторитет». 

Гутерреш зазначив, що документи, винесені на розгляд саміту – Пакт про майбутнє, Глобальний цифровий договір та Декларація про майбутні покоління, – «відкривають шлях до нових перспектив і можливостей».

Реформи системи миру і безпеки мають передбачати розширення складу Радбезу, вдосконалення миротворчих операцій, узгоджену багатосторонню підтримку ядерного роззброєння, запобігання гонки озброєнь у космічному просторі тощо, сказав Гутерреш. 

Глобальний цифровий договір «заснований на принципі, згідно з яким технології мають приносити користь усім» і охоплює «першу справді універсальну угоду про міжнародне управління штучним інтелектом», пояснив генсек.

Документ зобов'язує уряди створити незалежну міжнародну наукову групу зі штучного інтелекту й розпочати глобальний діалог з його управління.

Декларація про майбутні покоління перегукується із закликом Статуту ООН щодо позбавлення прийдешніх поколінь від лих війни, «вперше зобов'язавши уряди враховувати інтереси наших нащадків у рішеннях, які ми ухвалюємо сьогодні», зазначив Гутерреш. 

Як повідомляв Укрінформ, у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку в неділю відкрився дводенний Саміт майбутнього, в якому візьме участь Президент України Володимир Зеленський. Генеральна Асамблея ООН схвалила в неділю Пакт майбутнього, незважаючи на спротив Росії.

Фото: UN Photo/Cia Pak​

Источник материала
Упоминаемые персоны
loader