На окупованій частині Луганщини школярів агітують йти воювати у 18 років, - Артем Лисогор
На окупованій частині Луганщини школярів агітують йти воювати у 18 років, - Артем Лисогор

На окупованій частині Луганщини школярів агітують йти воювати у 18 років, - Артем Лисогор

Поступова робота у цьому напрямі почалася ще рік тому, коли на військовий облік поставили всіх юнаків 2007 року народження. Тобто тих, кому у 2025 році, по закінченні школи або училища, виповниться 18 років. Агітацією зокрема займаються шкількі вчителі.

На тимчасово окупованій території Луганської області школярів агітують йти на війну у 18 років. Про це повідомив начальник Луганської ОВА Артем Лисогор на своїй сторінці у Фейсбук.

«У школах «лнр» росіяни запустили «машину смерті» – вчителі агітують йти на фронт у 18 років.

Інакше, як машиною смерті, запроваджений кремлем у так званій «лнр» механізм й не назвеш», - наголосив Артем Лисогор.

За його словами, поступова робота у цьому напрямі почалася ще рік тому, коли на окупованій частині Луганщині на військовий облік поставили всіх юнаків 2007 року народження. Тобто тих, кому у 2025 році, по закінченні школи або училища, виповниться 18 років.

Як інформує начальник Луганської ОВА, навчальні заклади зобов’язали надати до військкоматів усі дані українських підлітків. Завершили перший етап цього процесу 31 березня 2024 року.

«На канікулах хлопців готували до війни у літніх таборах, облаштованих на території рф. Там із підлітками займалися російські військовослужбовці, які брали участь у війні на території України. Проводили вогневу та тактичну підготовку, вчили керувати дронами тощо. Про звичайну пропаганду можна вже кожного разу не казати – вона в росіян діє повсюди», - зазначив Лисогор.

Він повідомив, що з 1 вересня зі шкільної програми прибрали урок безпеки життєдіяльності, «замість цього вчать «защищать родину».

«А тепер ще й оголосили підліткам ціну за кожне життя. Під час уроків вчителі роздають хлопцям друковані агітаційні матеріали із призовом укласти контракт з армією рф. У листівках, розвішаних по школах та опублікованих у соціальних мережах плакатах названі суми, які ті одержать, якщо у 18 років ухвалять відповідне рішення», -  йдеться у дописі Лисогора.

Про такі випадки вже відомо у Сіверськодонецьку, Старобільську, Хрустальному, Голубівці, Троїцькій громаді.

Керівник Луганської ОВА зазначив, що цей «проєкт» тільки стартував, «тож говорити про кількість укладених контрактів з армією рф можна буде не раніше, ніж за рік. Проте вже зараз зрозуміло, що від постійного вивчення таких матеріалів ці діти, якщо й не підуть до війська, то будуть ненавидити Україну, що врешті-решт і є основною метою російських пропагандистів».

Педагоги за інформацією Лисогора, займаються не тільки агітацією, а й щотижня звітують про обсяг виконаної роботи. «Не попереджають тільки, що у разі укладання контракту їхні учні одразу потраплять на фронт і, з великою ймовірністю, вже не повернуться додому. Бо росії вкрай потрібні штурмові загони, сформовані з чоловіків з окупованих територій», - підкреслив посадовець.

За інформацією Уповноваженого ВР з прав людини Дмитра Лубінця, українські школярі з тимчасово окупованої частини Запорізької області у вересні пройшли черговий військовий вишкіл від російських окупантів. Російські «наставники» навчали дітей поводитися з автоматом та відпрацьовували з ними стрільбу з різних положень. Лубінеці наголосив, що така мілітаризація є порушенням прав дитини.

Про те, як влада Росії популяризує мілітаризм серед дітей та виховує готовність до війни і смерті в будь-якому віці, «Детектор медіа» розповідав у статті «“Діти-герої”», або Як російська пропаганда змалку вчить помирати “за Родіну”».

Фото: колаж з фейсбук-сторінки Артема Лисогора

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
война оккупация Школа
Источник материала
loader
loader