Міністр оборони: Щомісяця збираємо 50+ партнерів, які готові допомогти Україні
Міністр оборони: Щомісяця збираємо 50+ партнерів, які готові допомогти Україні

Міністр оборони: Щомісяця збираємо 50+ партнерів, які готові допомогти Україні

Україна щомісяця збирає понад півсотні партнерів, які дають українській державі коммітменти (обіцянка якось допомогти у майбутньому — ред.) у різних питаннях, у тому числі у коштах.

Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» поінформував міністр оборони Рустем Умєров, відповідаючи на питання, чи вже вирішено і знято питання по снарядах, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми вдячні партнерам і міністру оборони США за те, що він лідирує у цьому процесі. Ми щомісячно збираємо 50+ партнерів, які дають нам коммітменти у одиницях різних типів, видів (озброєння — ред.), у грошах, у інвестуванні. Це у нас постійний процес. Додатково ще створили 8 коаліцій спроможностей. Тобто, ППО, ПРО, артилерія, морські компоненти і так далі. У цьому плані ще додатково додаються деякі країни, які хочуть залучитися», - сказав Умєров.

За його словами, Міністерство оборони України кожного тижня проводять розмову з міністром оборони США Ллойдом Остіном, і щодня у МОУ відбуваються розмови і обмін документами з європейським командуванням тощо.

«У цьому плані величезна кількість — 80-90+ відсотків міжнародної військової допомоги йде від партнерів. Вона йде у дуже великій кількості, але може іноді затримуватися. І питання — у затримуванні. Іноді у когось починаються внутрішні політичні процеси, іноді починаються парламентські слухання тощо», - заявив міністр.

Умєровпоінформував, що у цьому плані Рамштайн є головним майданчиком щодо міжнародної військової допомоги Україні. «Він йде, і ми хотіли б, щоб він йшов вчасно», - пояснив глава Міноборони.

Водночас він відзначив, що вартість війни з РФ для України становить дуже величезну цифру.

«І у цієї цифри наша головна мета була — щоб ми виробляли (озброєння — ред.) тут, в Україні. Ми локалізували, ми зменшили імпорт, зі своєї сторони, на минулий рік... Ми виявили, що ця спроможність може сягати на цей рік 20 мільярдів доларів, з яких ми інвестували 7-8 мільярдів, і з яких з партнерів ми домовилися, що вони почали інвестувати — наприклад, як з Данією», - заявив міністр.

Умєров відзначив, що Україні потрібна довіра міжнародних партнерів, і якщо в Україну почнуть інвестувати, це дасть поштовх для всіх партнерів.

«І ми це зробили. І зараз вже маємо десь 3-5 млрд доларів у коммітментах, які вони будуть вкладати в український ринок», - зазначив очільник Міноборони.

Як повідомлялося, українські виробники безпілотних технологій вперше зможуть взяти участь у тендерах Коаліції дронів в рамках Контактної групи з питань оборони України (формат «Рамштайн»).

Теги по теме
помощь Минобороны
Источник материала
loader