Китай запустив останню пару резервних супутників Beidou
Китай запустив останню пару резервних супутників Beidou

Китай запустив останню пару резервних супутників Beidou

Китай запустив останню пару резервних супутників для своєї навігаційної системи Beidou увечері в середу, маючи на увазі майбутню оновлену систему. Ракета Long March 3B, оснащена верхнім ступенем Yuanzheng-1, стартувала з центру запуску супутників Xichang о 21:14 18 вересня (0114 UTC 19 вересня). Два резервних супутники позиціонування, навігації та часу (PNT) Beidou були успішно виведені на середні навколоземні орбіти (MEO).

Ці супутники є 59-м і 60-м, запущеними для китайської глобальної навігаційної супутникової системи (GNSS) Beidou. Нові супутники були надані Інноваційною академією мікросупутників при Китайській академії наук (IAMCAS). Китайська академія космічних технологій (CAST) також розробила та виготовила супутники Beidou.

Нова пара приєднається до існуючих орбітальних літаків Beidou MEO як резервні. Це дозволить обслуговувати та керувати супутниками при збереженні повноцінної роботи системи.

Крім того, пара проведе експерименти для майбутньої навігаційної супутникової технології нового покоління Beidou-4. Вони відрізняються вдосконаленнями порівняно з попередніми супутниками Beidou у таких областях, як автономний моніторинг цілісності та технологія атомного годинника.

«Два супутники представляють останню групу Beidou-3, служачи мостом між нинішнім і майбутніми поколіннями. Окрім виконання своїх звичайних завдань як супутники сузір’я, вони також будуть задіяні в проектах технічної перевірки та розвідки», — сказав CCTV Лю Інчунь, головний конструктор системи Beidou-3.

Beidou-3 відноситься до глобальної фази триетапної програми Beidou, яка почалася з супутників Beidou-1 і Beidou-2, що надають послуги регіонального позиціонування. Система має 24 супутники в MEO, по вісім у кожній площині, за винятком резервних. Крім того, є три супутники Beidou на похилих геосинхронних орбітах і три супутники на геостаціонарних орбітах. Beidou використовується як у військових, так і в цивільних цілях.

Beidou-4 відноситься до планової модернізації. Китай прагне побудувати більш повсюдну, інтегровану та інтелектуальну комплексну систему PNT до 2035 року.  Хоча деталей небагато, Beidou-4 буде розроблено для вирішення технічних проблем, таких як слабкі супутникові навігаційні сигнали та перешкоди, і спрямоване на підтримку навігації під водою, у приміщенні та в глибокому космосі.

Відповідно до звіту Belfer Center, Beidou та його допоміжна наземна інфраструктура забезпечують найдоступніші та точні дані PNT з усіх діючих груп GNSS у деяких регіонах, включаючи Глобальну систему позиціонування США (GPS). 

Тим часом у звіті Управління звітності уряду (GAO), опублікованому на початку цього місяця, виявляється, що Космічні сили США стикаються з технічними перешкодами при розробці своїх супутників GPS наступного покоління та наземних систем. 

Запуск став 41-м для Китаю в 2024 році. Він відбувся після двотижневої перерви в китайських запусках після запуску Long March 6 вересня, який відправив на орбіту 10 супутників Geely для «Сузір’я мобільності майбутнього» автовиробника.

Головний державний підрядник CASC на початку цього року заявив, що планує здійснити близько 70 запусків протягом 2024 року. Ще 30 запусків були заплановані комерційними учасниками, однак наразі було здійснено лише шість. Протягом наступного тижня очікується запуск твердотільних ракет Kuaizhou-1A (Expace) і Lijian-1 (CAS Space), а також інші запуски Long March. Дебют нового лаунчера Long March 12 очікується з нової комерційної панелі найближчим часом. На початку вересня цей район постраждав від тайфуну «Ягі», що вплинуло на інфраструктуру запуску.

Источник материала
loader
loader