Виведення військ з України підтримує вже майже половина росіян
Виведення військ з України підтримує вже майже половина росіян

Виведення військ з України підтримує вже майже половина росіян

До другої річниці з початку мобілізації в РФ дослідницький проєкт "Хроніки" та група Extreme Scan провели опитування серед росіян - з’ясувалося, що вже майже половина з них підтримує виведення військ з України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радио Свобода.

За даними дослідження, 49% опитаних росіян підтримали б виведення російських військ з України та початок мирних переговорів без досягнення військових цілей, які поставила Москва. Проти такого рішення виступили 33% опитаних. Також 63% учасників опитування висловилися за те, щоб у найближчий рік між Росією та Україною було укладено мирний договір із взаємними поступками.

Про готовність брати участь у війні проти України за наказом Міноборони РФ заявили 32% респондентів, протилежний намір висловили 30%. За нову хвилю мобілізації виступили 29% росіян.

Дослідники вказують, що кількість жителів РФ, які виступають за виведення військ з України і перемир'я без досягнення цілей війни, збільшилася на 9% у порівнянні з лютим 2023 року. Тоді за таку ініціативу висловилося 40% опитаних.

Крім того, респондентів запитали, що важливіше - витіснити українську армію з Курської області чи захопити нові території на Донбасі. 53% опитаних виступили за витіснення ЗСУ з-під Курська, 15% - за захоплення територій у Донецькій області України.

В опитуванні, яке проводилося телефоном методом випадкової вибірки з 10 до 17 вересня, взяли участь 800 респондентів віком від 18 років.

Extreme Scan додатково провів інше телефонне опитування, охопивши 5500 повнолітніх осіб віком від 18 років. Їх запитали про те, чи готові чоловіки, які оточують респондентів, іти на війну у разі мобілізації. 23% відповіли ствердно, 38% заявили, що не готові, ще 19% вважають, що «50 на 50».

Імовірність нової мобілізації 57% учасників опитування оцінюють як високу, 28% думають навпаки. При цьому 51% респондентів із розумінням ставляться до тих росіян, котрі ухиляються від участі у війні, а 27% їх засуджують.

Як повідомлялося, у вересні 2022 року влада Росії оголосила так звану часткову мобілізацію на війну проти України. За офіційними даними, призвали близько 300 тисяч осіб. Указ про мобілізацію досі не скасований.

Теги по теме
война
Источник материала
loader
loader