У проросійській Малі джихадисти напали на школу жандармерії та військовий аеропорт. Відомо про 70 жертв
У проросійській Малі джихадисти напали на школу жандармерії та військовий аеропорт. Відомо про 70 жертв

У проросійській Малі джихадисти напали на школу жандармерії та військовий аеропорт. Відомо про 70 жертв

У проросійській Малі джихадисти напали на школу жандармерії та військовий аеропорт. Відомо про 70 жертв - Фото 1

Більшість із загиблих це студенти-жандарми.

У західноафриканській країні Малі джихадисти напали на школу жандармерії та військовий аеропорт у столиці Бамако, напади призвели до загибелі понад 70 осіб, переважно студентів-жандармів. Ще 200 отримали поранення, пише Le Figaro.

Атака відбулася у вівторок, ставши однією із найбільших атак на співробітників сил безпеки Малі за останні роки.

В офіційному конфіденційному підтвердженому документі повідомляється про близько сотні смертей і вказуються імена 81 жертви, зазначає видання.

Зазначимо, військова влада країни не повідомляє точну кількість жертв цієї безпрецедентної масштабної операції, визнавши смерть лише певної кількості студентів.

Група підтримки ісламу та мусульман взяла на себе відповідальність за атаки

Водночас Група підтримки ісламу та мусульман взяла на себе відповідальність за операцію і повідомила через свої канали зв’язку, що кілька десятків її членів “спричинили сотні смертей і поранень, зокрема членів російського угруповання “Вагнер” ‒ союзника військового режиму в Бамако.

Напади відбулися на наступний день після першої річниці Альянсу держав регіона Сахель, який об’єднав Малі, Буркіна-Фасо та Нігер. Цими країнами керують військові, які прийшли до влади після державних переворотів, які розірвали їхній альянс із Францією ‒ колишньою французькою колоніальною метрополією.

Зазначимо, із цих країн Франція та США вивели свої військові сили, які боролися проти джихадистів. Натомість Малі, Буркіна-Фасо та Нігер посилюють військову та політичну співпрацю із Росією.

  • Уряд Малі оголосив про розрив дипломатичних відносин із Україною у зв’язку з нібито підтримкою дій повстанців-таурегів, які днями розгромили колону малійських військових і російських найманців так званої ПВК “Вагнера”.
  • З 2022 року у Малі при владі перебуває хунта на чолі з полковником Гоїтою. Ця влада підтримує дружні відносини з Росією. Москва допомагає хунті утримувати захоплену владу за допомогою “вагнерівців”.
  • Повстанські групи на території країни діють ще з 2012 року.
Tweet
Источник материала
loader
loader