Російський суд залишив у силі вирок кримському політв'язню Яшару Шихаметову
Російський суд залишив у силі вирок кримському політв'язню Яшару Шихаметову

Російський суд залишив у силі вирок кримському політв'язню Яшару Шихаметову

Верховний суд РФ на стадії касації залишив у силі вирок кримськотатарському активісту Яшару Шихаметову, засудженому до 11 років позбавлення волі за справою Хізб ут-Тахрір.

Про це громадському об'єднанню “Кримська солідарність” повідомив адвокат Еміль Курбедінов, передає Укрінформ.

Зазначається, що суд відмовив у доказах захисту в повному обсязі. Сторона захисту наполягала, що переслідування Шихаметова “не базується на законі”.

“По факту, з 2005 року, за Федеральним законом “Про протидію тероризму”, відповідно до чинного законодавства Хізб ут-Тахрір не була визнана терористичною організацією, і інші висновки не відповідають юридичній основі для кримінального переслідування”, - зазначив Курбедінов.

Підкреслюється, що сам Шихаметов у суді заявив, що “не є терористом”. Він сказав, що "мирно жив на своїй землі, коли о четвертій годині ранку до нього увірвались люди, звинуватили його в тероризмі і приговорили до такого величезного терміну”.

Курбедінов розповів, що у політв'язня проблеми зі здоров'ям: “Його привезли на каталці, він перебуває у лікарні і ледь пересувається. Сказав, що у нього величезні проблеми з хребтом, печінкою, нирками і купа інших хвороб. За цей час він перетворився на людину з інвалідністю. З моральної точки зору він тримається чудово, духом не падає”.

Як повідомляв Укрінформ, 17 лютого 2021 року в окупованому Криму пройшли нові масові обшуки, після чого окупанти затримали шістьох кримських татар: Азамата Еюпова, Яшара Шихаметова, Ленура Сейдаметова, Тимура Ялкабова, Ернеста Ібрагімова й Олега Федорова. Їм усім інкримінують звинувачення в тероризмі за членство в політичній партії «Хізб ут-Тахрір».

Згідно з матеріалами справи, обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували вчиняти терористичний акт і не закликали до цього інших. Фактично єдиним доказом так званого слідства є аудіозаписи, на яких зафіксовано, що засуджені вели дискусії на релігійні та політичні теми, та свідчення так званих прихованих свідків, які неможливо перевірити.

Фото: Кримська солідарність

Теги по теме
Крым
Источник материала
loader
loader