ЦПД: Рішення РНБО не забороняє військовим та держслужбовцям вести офіційні сторінки в телеграмі
ЦПД: Рішення РНБО не забороняє військовим та держслужбовцям вести офіційні сторінки в телеграмі

ЦПД: Рішення РНБО не забороняє військовим та держслужбовцям вести офіційні сторінки в телеграмі

За словами керівника Центру протидії дезінформації Андрія Коваленка, заборона стосується лише листування і пересилання документів через месенджер на службових пристроях.

Рекомендація Національного координаційного центру кібербезпеки при РНБО обмежити використання телеграму в державних, безпекових та військових установах не забороняє їм вести офіційні сторінки в месенджері. Про це повідомив керівник Центру протидії дезінформації РНБО Андрій Коваленко.

«Також додатково потрібно уточнити ще питання: це рішення не забороняє державним органам, військовим формуванням і т. д. вести офіційні сторінки в телеграмі. Воно цього не стосується», — пояснив він.

Андрій Ковавленко також зазначив, що заборона стосується лише листування і пересилання документів через месенджер на службових пристроях.

Начальник ГУР МО України Кирило Буданов навів дані щодо наявності в російських спецслужб доступу до особистого листування користувачів телеграму та їхніх персональних даних, а представники Служби безпеки та Генерального штабу ЗСУ зазначили, що ворог використовує месенджер для кібератак, встановлення геолокації користувачів та корегування ракетних ударів.

Раніше низка українських експертів та представників  влади неодноразово повідомляли, що Telegram має контакти з російською владою. Зокрема, про це говорив спікер ГУР МО Андрій Юсов. Про небезпечність і ймовірну контрольованість телеграму неодноразово розповідав і журналіст та кіберблогер Назар Токар, який стверджує,  що сервери месенджера розташовані в Росії. Менеджер проєктів ЦЕДЕМ з медіаграмотності та протидії дезінформації Олександр Монастирський також вважає Telegram небезпечним, зокрема через певну незахищеність даних на платформі. Аналітик агенції «Мольфар» Павло Фіалковський зауважує, що є не один випадок, який може підтвердити, що платформа співпрацює з російськими спецслужбами. 

Фото: Unsplash

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
loader
loader