Неприпустимо, – голова Меджлісу емоційно пояснив, чому референдуми в Криму неможливі
Неприпустимо, – голова Меджлісу емоційно пояснив, чому референдуми в Криму неможливі

Неприпустимо, – голова Меджлісу емоційно пояснив, чому референдуми в Криму неможливі

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров наголосив 24 Каналу, що поняття референдуму та Криму є несумісними. Особливо, якщо мовиться про визначення статусу окупованого півострова.

Чому проведення референдуму неможливе

Кримських татар століттями вбивали. Це було в роки російської колоніальної політики, за часи Російської імперії, а потім і в Радянському Союзі. Кримських татар півстоліття не було на своїй батьківщині.

На своїй землі ми є в абсолютній меншості. Як може бути референдум голосами росіян, яких завезли на нашу землю,
– наголосив Рефат Чубаров.

Він пригадав, що коли тільки почалося вторгнення російських військ, а окупація розширювалася, то намагався залишитися у Криму. Втім росіяни змусили його виїхати через чотири місяці після захоплення півострова. У цей час до голови Меджлісу приходили російські журналісти й пропонували провести референдум.

Я сказав, що теоретично можу допустити референдум, але тоді треба взяти 3 окремі групи: кримськотатарський народ, українську спільноту, а етнічних українців є 500 000, і окремо тих, хто приїхав до Криму,
– розповів Рефат Чубаров.

Саме ці групи і є населенням півострова. Тоді можна було б подивитися, яким будуть результати референдуму. Втім навіть це лише гіпотетичні конструкції.

Слово "референдум" до статусу Криму, особливо в ситуації, в якій ми перебуваємо, після геноцидних політик Росії, Російської імперії та СРСР щодо кримськотатарського народу – неприпустимо. Неможливі жодні референдуми у Криму,
– підсумував Рефат Чубаров.

Нагадаємо, що міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський запропонувавпередати Крим під мандат ООН для підготовки до проведення референдуму. Він додав, що півострів символічно важливий для Росії, але й стратегічно для України.

В Україні вже відреагували на такі заяви. Представниця Президента в Криму Таміла Ташева написала, що будь-які пропозиції про передачу Криму суперечать міжнародному праву та підривають територіальну цілісність України.

Теги по теме
Крым
Источник материала
loader
loader