Китай і Японія домовилися про врегулювання суперечки через скидання води з АЕС у Фукусімі
Китай і Японія домовилися про врегулювання суперечки через скидання води з АЕС у Фукусімі

Китай і Японія домовилися про врегулювання суперечки через скидання води з АЕС у Фукусімі

Китай і Японія досягли домовленості про створення міжнародного механізму моніторингу процесу скидання в океан очищеної від радіоактивних елементів води з пошкодженої АЕС «Фукусіма-1», який задовольнить Пекін і дасть змогу врегулювати суперечку між двома країнами.

Про це повідомили в зовнішньополітичному відомстві КНР, передає власний кореспондент Укрінформу.

У міністерстві зазначили, що компетентні відомства Китаю і Японії нещодавно провели кілька раундів консультацій стосовно спуску в океан «забрудненої ядерною зброєю» (так у Китаї називають очищену воду з АЕС – ред.) води з атомної електростанції «Фукусіма-1» і досягли низки домовленостей, що дозволять врегулювати пов’язану з цією операцією суперечку між двома країнами.

Ключовим елементом домовленості є згода Токіо на створення у рамках Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) механізму довгострокового міжнародного моніторингу ключових етапів спуску в океан очищеної води з АЕС, що забезпечить участь у ньому Китаю та інших зацікавлених сторін.

Зокрема, китайські фахівці та представники інших країн-учасниць механізму отримають можливість проводити власний незалежний відбір проб морської води поблизу атомної електростанції у Фукусімі, їх лабораторний аналіз та порівняння з результатами досліджень інших учасників.

Окремий пункт домовленостей стосується умов відновлення Китаєм імпорту японських морепродуктів, повну заборону якого Пекін запровадив 24 серпня минулого року в день початку операції зі скидання води з АЕС «Фукусіма-1».

«Після того, як Китай візьме суттєву участь у довгостроковому міжнародному моніторингу в рамках МАГАТЕ, а країни-учасниці проведуть незалежний аналіз проб та інші види моніторингу, Китай почне коригувати відповідні обмежувальні заходи і поступово відновить імпорт японських морепродуктів, за умови їх відповідності нормативним вимогам і стандартам», - зазначили в МЗС КНР.

До заборони Китай був найбільшим ринком для японських морепродуктів, на який, за підсумками 2022 року, припадало більше 40% їх експорту з Японії, або близько $600 мільйонів.

Із рішенням Пекіна пов’язане й відновлення постачань до Гонконгу, другого за величиною покупця японської морської продукції, продажі куди в 2022-му склали близько $540 мільйонів.

Наразі моніторинг стану води поблизу зруйнованої АЕС у Фукусімі проводять її компанія-оператор Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) та робоча група МАГАТЕ, до складу якої входять експерти з близько десяти країн. За понад рік моніторингу істотного підвищення радіаційного фону морської води виявлено не було.

Як повідомляв Укрінформ, японська компанія Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) у вівторок, 10 вересня, почала видаляти розплавлене радіоактивне паливо на дні реактора №2 АЕС «Фукусіма-1».

Фото: Kyodo

Теги по теме
Китай Япония
Источник материала
loader
loader