Чи можливо орендувати комунальну сільгоспземлю без проведення аукціону
Чи можливо орендувати комунальну сільгоспземлю без проведення аукціону

Чи можливо орендувати комунальну сільгоспземлю без проведення аукціону

Які ділянки можна орендувати без проведення аукціону

У Земельному кодексі України визначений конкретний перелік земельних ділянок, які не підлягають продажу, передачі в користування на конкурентних засадах (на земельних торгах). Про це повідомляють експерти "Земельного фонду України".

Так, цей перелік передбачає заборону продажу чи передачі у разі:

  • розташування на земельних ділянках об'єктів нерухомого майна (будівель, споруд), що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб;
  • використання земельних ділянок для потреб, пов'язаних з користуванням надрами, та спеціального водокористування відповідно до отриманих дозволів;
  • надання в оренду земельних ділянок під полезахисними лісовими смугами, що обслуговують масив земель сільськогосподарського призначення тощо.

Що ж стосується земельних ділянок сільськогосподарського призначення, то без аукціону можна отримати в оренду:

  • земельні ділянки для сінокосіння і випасання худоби;
  • земельні ділянки для городництва. Площа земельної ділянки, що надається громадянину в оренду для городництва, не може перевищувати 0,6 гектара.

Крім того, без аукціону здійснюється передача у власність земельних ділянок в межах норм безоплатної передачі земельних ділянок громадянам у власність. Водночас, на період дії воєнного стану приватизація заборонена, окрім випадків:

  • якщо на земельній ділянці є об‘єкти нерухомості, які знаходяться у Вашій власності.
  • приватизація всіх земельних ділянок, які надавалися у користування до 01 січня 2002 року.
  • виконання рішення суду. Таким чином, в оренду без аукціону можна отримати землю для сінокосіння та городництва. Для цього необхідно звернутися до відповідної ради з клопотанням про надання дозволу на розробку проекту землеустрою.
Источник материала
loader
loader