30% українських онлайн-медіа вказали на сайтах імена своїх бенефіціарів, — дослідження ІМІ
30% українських онлайн-медіа вказали на сайтах імена своїх бенефіціарів, — дослідження ІМІ

30% українських онлайн-медіа вказали на сайтах імена своїх бенефіціарів, — дослідження ІМІ

16% онлайн-видань оприлюднили ідентифікатор медіа, наданий при реєстрації Нацрадою, за яким можна знайти ім’я власника. Ще 38% вказали лише назву юридичної особи.

30% онлайн-медіа вказали на своїх сайтах імена фізичних осіб, що ними володіють. Про це свідчать дані дослідження Інституту масової інформації, що проводилося наприкінці серпня 2024 року.

ІМІ стверджує, виходячи з даних 2022-го та 2023 років, що показник відкритості даних про бенефіціарів медіа зростає на 2% щороку. 

30% українських онлайн-медіа вказали на сайтах імена своїх бенефіціарів, — дослідження ІМІ - Фото 1

У 2024 році, за даними дослідження, в себе на сайтах вказали бенефіціара 15 медіа, що становить 30% від усіх 50-ти досліджених. Йдеться про такі онлайн-медіа: Obozrevatel, 24 канал, «Новини.Live», «Еспресо», Gazeta.ua, Суспільне, Укрінформ, Hromadske, 5 канал, Коментарі, «Рубрика», «Інтерфакс-Україна», «Новинарня», Прямий і «Тексти». З них Gazeta.ua та «Рубрика» оприлюднили своїх бенефіціарів протягом останнього року.

Крім того, ще одне видання — Liga.net, хоч і не вказало імені кінцевого бенефіціара(-ів) безпосередньо, зазначило на сайті, що є бізнесом родини Бондаренків.

Також, за даними ІМІ, 8 онлайн-медіа (16%) зареєструвалися в Нацраді за Законом «Про медіа» й оприлюднили на своїх сайтах ідентифікатор медіа — унікальний номер, присвоєний Нацрадою кожному зареєстрованому медіа. Це LB.ua, «Главред», «Гордон», «Главком», NV, «Фокус», «Українська правда» й «РБК-Україна».

За таким номером зазвичай легко можна знайти рішення Нацради про реєстрацію відповідного медіа, в тексті якого вказано ім’я його бенефіціара (чи відсутність такого), пояснює ІМІ.

19 медіа з 50-ти досліджених (38 %) вказали на сайтах лише найменування юридичної особи, яка володіє медіа. Це «Цензор.Нет», ТСН, «Кореспондент.net», УНІАН, ZN.UA, «Радіо Свобода», Zaxid.net, Delo.ua, «Страна», «Економічні новини», «Українські новини», «Факти», «Букви», «Слово і діло», «Політека», «Коротко Про», «Бабель», «Подробиці» та Forbes Ukraine. ІМІ трактує це як середній рівень прозорості. 

Інші 7 із 50-ти медіа (14%) не оприлюднили на сайтах чіткої інформації про своїх власників Це Lenta.UA, «Хвиля», «Телеграф», Newsyou.info, «Інформатор», «Знай.UA» й «Апостроф».

ІМІ нагадує, що законодавство зобов’язує розкривати кінцевого бенефіціара лише аудіовізуальні медіа та постачальників електронних комунікаційних послуг для потреб мовлення з використанням радіочастотного спектра. Тож в цьому випадку дослідила добровільне розкриття редакціями онлайн-медіа своїх бенефіціарів.

Дослідження прозорості 50 онлайн-медіа охоплювало сайти, обрані експертами на основі моніторингів ІМІ та даних Similarweb (переважно з врахуванням популярності медіа). До вибірки потрапляють і веб-сайти окремих теле- і радіоканалів, оскільки вони виступають самостійними інформаційними майданчиками. Їхній телевізійний чи радійний контент у цьому дослідженні не розглядався. Правдивість інформації про кінцевого бенефіціарного власника та про юридичних осіб у ланцюжку володіння медіа в рамках цього дослідження не перевіряли.

  • Читайте також: Власники під санкціями й арештом: хто контролює та на які кошти існують медіагрупи

Ілюстрація та інфографіка: ІМІ 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
исследование
Источник материала
loader
loader